

تبريد
به هر تحولي كه در آن حرات گرفته ميشود تبريد ميگويند. بنا بر تعريفي ديگر به شاخه اي از علم كه در آن به كاهش و ثابت نگه داشتن دماي يك ماده يا فضا، در دمايي پايينتر از دماي محيط پرداخته مي شود تبريد اطلاق مي گردد. به بيان ديگر در تحول تبريد، حرارت از جسم سرد شونده اي گرفته شده و به جسم ديگري كه دمايي كمتر از جسم سرد شونده دارد منتقل مي گردد. چون در اين تحول حرارت گرفته شده از جسم سرد شونده به جسم ديگري منتقل مي گردد، لذا در تحول تبريد هم گرمايش و هم سرمايش وجود دارد و فقط نحوه استفاده از سيستم، آنها را از يكديگر متمايز ميسازد.شدت جذب حرارت از يك ماده يا فضا را، براي به وجود آوردن شرايط دمايي مورد نظر و ثابت نگهداشتن آن، بار برودتي، بار سرمايي، يا بار گرمايي مي نامند.در تحولات برودتي ماده جذب كننده حرارت يا عامل سرمايي را مبرد يا ماده سرمازا مي نامند. بسته به تاثيري كه حرارت جذب شده بر روي مبرد دارد، ميتوان تحولات برودتي را به صورت محسوس و نهان طبقه بندي نمود. در صورتي كه جذب حرارت موجب افزايش دماي سرد كننده شود، تحول برودتي را محسوس و چنانچه موجب تغيير حالت فيزيكي مبرد شود (ذوب يا تبخير) آن را نهان مي نامند. در هر دو مورد بايستي دماي مبرد همواره از دماي فضا يا ماده سرد شونده كمتر باشد.
مبردها
به بيان كلي مبرد ماده اي است كه با جذب حرارت از يك ماده به صورت عامل خنك كن عمل مي نمايد. براي اينكه مبردي براي استفاده مناسب باشد بايستي داراي خواص شيميايي، فيزيكي و ترموديناميكي ويژه اي باشد كه استفاده از آن را مطمئن و اقتصادي سازد. بايد توجه شود كه مبرد ايده آل وجود ندارد و به دليل اختلاف فاحش شرايط و نيازهاي كاربردهاي مختلف، مبردي وجود ندارد كه بتواند براي همه كاربردها مناسب باشد. بنابراين يك مبرد هنگامي ايده آل خواهد بود كه بتواند شرايط و نيازهاي يك كاربرد بخصوص را تامين نمايد.
چيلر تراكمي
چيلر از كلمه لاتين Chill به معناي سرد كردن گرفته شده است. يك چيلر تراكمي شامل اجزاي گفته شده در سيكل تبريد تراكمي مي باشد. در اواپراتور چيلر آب سرد توليد شده و از آن براي مصارف گوناگون از جمله تهويه مطبوع استفاده مي شود. در اين صورت آب سرد توسط پمپ سيركولاسيون سيكل بستهاي را بين اواپراتور و فن كويل يادستگاه هواساز طي ميكند. كندانسور نيز توسط آب خنك مي شود كه در برج خنك كن حرارت آن بازيابي مي شود.
سيستم تبريد جذبي و ارتباط آن با سيستم تبريد تراكمي
سيستم تبريد جذبي سيستمي است كه به كمك حرارت و گرما كار مي كند. اين سيستم خيلي به سيستم تبريد تراكمي شباهت دارد (در سيستم تراكمي از كمپرسور گريز از مركز يا رفت و برگشتي يا دوار استفاده ميشود). در هر دو سيستم، اواپراتور و کندانسور داريم. فرآيندي كه در اواپراتور و کندانسور در هر دو سيستم اتفاق مي افتد در دو فشار متفاوت است تا بتوان به تبريد در هر دو مورد دست يافت. تفاوت اين دو سيستم در نحوه ايجاد اين دو فشار براي تبخير كننده و تقطير كننده است. اين دو سيستم در نحوه چرخش مبرد نيز متفاوت هستند.
در سيستم تبريد تراكمي، مبرد در فشار پايين در اواپراتور تبخير مي شود و حرارت مورد نياز براي تبخير خود را از محيط اطراف مي گيرد. كمپرسور بخار خروجي از اواپراتور را در ورودي مي گيرد و فشار آن را بالا مي برد و به سمت کندانسور هدايت مي كند. در کندانسور بخار با فشار بالا تقطير مي شود و به مايع تبديل ميشود. در يك سيستم جذبي عملكرد كمپرسور بوسيله تركيبي از واحد جاذب (ابزربر) و مولد (ژنراتور) بخار جايگزين شده است محلول كه به عنوان جاذب، تمايل زيادي به حل مبرد در خود دارد توسط يك پمپ محلول بين مولد بخار و واحد جاذب حركت مي كند. در واحد جاذب محلول رقيق، بخار مبرد را در خود حل مي كند و باعث مي شود فشار پاييني در اواپراتور حاكم باشد تا مبرد بتواند در فشار پايين تري تبخير شود.
در مولد بخار محلول جاذب و مبرد حرارت داده مي شوند تا مبرد محلول در محلول جاذب و مبرد از آن جدا شود و به صورت بخار با فشار بالا به سمت کندانسور رود تا در آنجا تقطير شود.
بنابراين عمل مكش در كمپرسور با عمل جذب در واحد جاذب جايگزين شده و پمپ كاري مثل بالا بردن فشار مبرد در كمپرسور و مواد بخار تحويل آن به کندانسور را به عهده دارد. محلول جاذب، بخار مبرد فشار پايين را در سمت اواپراتور و واحد جاذب، به سمت فشار بالا يعني کندانسور و مولد بخار مي برد. مايع مبرد در خروجي از تقطير كننده به خاطر اختلاف فشار بين دو پوسته بالايي و پاييني به سمت تبخير كننده جريان مي يابد و بدين ترتيب چرخه حركتي مبرد در داخل سيستم تبريد جذبي تكميل مي گردد.
در سيستم تبريد تراكمي، بخار مبرد بوسيله كمپرسور مستقيما مبرد را از سمت فشار پايين (اوپراتور) به سمت فشار بالا (كندانسور) جريان مي يافت، در حاليكه در سيستم جذبي بخار مبرد در واحد جاذب جذب مي شود و محلول جاذب و مبرد به سمت پوسته فشار بالا (كندانسور- مولد بخار) به كمك يك پمپ فرستاده مي شود. مبرد محلول در جاذب به وسيله گرمايي كه در مولد بخار مي گيرد از محلول جدا مي شود. در واقع به جاي اينكه فشار گاز، با كمپرسور بالا ببريم آن را در يك ماده جاذب حل مي كنيم و فشار محلول را با پمپ بالا مي بريم و سپس با حرارت دادن مقدار را جدا مي كنيم.
بنابراين ورودي انرژي براي اين سيستم، انرژي گرمايي است كه در مولد بخار به محلول داده ميشود. اين انرژي ميتواند به صورت آب داغ، بخار يا شعله مستقيم بجاي استفاده از موتور الكتريكي يا موتور احتراق داخلي در سيستم تبريد تراكمي مي باشد.
روش كار چيلر هاي جذبي ليتيوم برومايد- آب
براي درك بيشتر عملكرد كلي چرخه تبريد جذبي را به صورت زير خلاصه مي كنيم. خاصيت جذب بخار آب توسط محلول ليتيوم برومايد در دماهاي معمولي وخروجي بخار آب از آن در دماهاي بالا اساس كار چيلرهاي جذبي ليتيوم برومايد- آب است. دو ظرف را در نظر بگيريد كه توسط يك لوله با هم ارتباط دارند.در يكي از دو ظرف كه ابزوربر ناميده مي شود، محلول ليتيوم برمايد ودر ديگري كه اواپراتور ناميده مي شود، آب وجود دارد. در داخل اوپراتور همچنين يك كويل كه در داخل ان آب سرد ساختمان عبور مي كند، وجود دارد. اگر به وسيله پمپ خلاء فشار داخل دو ظرف ولوله ارتباط دهنده آنها كاهش پيدا كند (در چيلرهاي جذبي تا حدود يك صدم آتمسفر)، آب داخل اواپراتور شروع به تبخير كردن مي كند و با گرفتن گرماي نهان خود از محيط، از جمله كويل وآب داخل آن، موجب سرد شدن آن مي شود. بخار آب توليد شده در اواپراتور از طريق لوله ارتباطي به ابزوربر رفته و جذب محلول ليتيم برومايد مي شود. براي بالا بردن بازده فرايند هاي تبخير و جذب، از دو پمپ به نام پمپ مبرد و پمپ ابزوربر استفاده مي شود.
با توجه به اينكه ليتيوم برمايد پيوسته با جذب آب رقيق شده و از قدرت جذب كنندگي بخار آب آن كم مي شود، و از طرفي مقدار آب موجود در اوپراتور پيوسته كاهش پيدا مي كند، براي تداوم كار چيلر لازم است آب جذب شده توسط ليتيوم برومايد ازآن جدا شده و به اوپراتور بر گشت داده شود. فرايند جداسازي آب از ليتيوم برومايد در ژنراتور چيلر كه در آن محلول رقيق ليتيوم برومايد بوسيله بخار (يا آب داغ با شعله مستقيم) حرارت داده مي شود، انجام مي گيرد.
ليتيوم برومايد غليظ باقيمانده پس از عبور از يك مبادله كن حرارتي به ابزوربر برگشت داده مي شود .بخار آب توليد شده در ژنراتور با عبور از يك كندانسور تقطير شده و سپس به اوپراتوربرگشت داده مي شود. مقدار بخار آب در گردش براي هر تن تبريد حدود ٨ كيلو گرم مي باشد.
مبادله كن حرارتي بين آبزوربر موجب مي شود كه محلول رقيق وسرد ليتيوم برومايد در مسير خود به سمت ژنراتور پيش گرم شود و محلول غليظ و داغ ليتيوم برومايد در مسير برگشت خود به ابزوربر مقداري سرد شود. از آنجا که براي امکان جذب آب توسط محلول ليتيوم برومايد لازم است دماي آن باز كاهش پيدا كند، اين عمل با عبور آب سرد بر گشتي ازبرج خنك كن از داخل ابزوربر انجام مي شود. چيلرهاي جذبي به صورت دو استوانه اي ويك استوانه اي ساخته مي شوند. در نوع دو استوانهاي، اوپراتور وبزوربر كه داراي فشار بسيار پايين مي باشند در يك استوانه وژنراتور وكندانسور در استوانه ديگر قرار مي گيرند. در نوع يك استوانه اي، استوانه به طور داخلي به دو بخش تقسيم مي شود كه در يك نيمه آن اوپراتور و ابزوربر ديگر ژنراتور وكندانسور جا داده مي شوند.
١- لوله هاي کندانسور ٢- لوله هاي ژنراتور ٣- لوله هاي اواپراتور ٤- محفظه لوله هاي ابزربر ٥- افشانک هاي
مبرد ٦- پمپ مبرد ٧- پمپ محلول ٨- مبدل حرارتي ٩- اواپراتور
*آزمایشگاه های شرکت پژوهشی صنعتی آبریزان واقع در پارک علم و فناوری فارس با کادری مجرب و استفاده از دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته قادر به اندازه گیری انواع پارامترهای آب و رسوبات و همچنین آنالیز شیمیایی محلول لیتیم بروماید می باشد.
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)
# چیلر های جذبی (Absorption Chillers)