

جهت ايجاد برودت چرخه هاي گوناگوني مورد استفاده قرار مي گيرند از جمله مهم تـرين آنها ميتوان چرخه تبريد تراكمي، چرخه تبريد جذبي و چرخه تبريد ترموالكتريك را نام برد. چیلر
چیلرها
چيلـر از كلمـه لاتـين Chill به معناي سرد كردن گرفته شده است. در سال 1860 اولين چيلر جذبي توسط يك فرانسوي بـه نـام»فروديناندكار« ساخته شد و به عنوان اختراع ثبت گرديد. در سال ١٩٢٧اولين يخچال جذبي اتوماتيك با نام تجاري الكترولوكس وارد بازار شد و اولين چيلر جذبي تجارتي در سال ١٩٤٥به وسيله شركت كرير به فروش رسيد. در تبليغات يخچال هـاي تبريـد جـذبي از ايـن عنـوان كـه »شعله اي كه ايجاد سرما ميكند« استفاده شد. شايد در آن زمان درك اين مطلب كه سـوختن سوخت يا بخار آب ايجاد سرما كند كمي مشكل بود اما هم اكنون سيستم تبريد جذبي بـدليل كمي مصرف برق آن و عدم استفاده از مبردهاي فريوني در ابعاد وسيعي استفاده مي شود.
در زمان پيدايش صنعت تبريد، دستگاه هاي مورد نياز حجـيم و گـران بـوده و رانـدمان زيادي نداشتند و مي بايست فردي متخصص از آنها نگهداري مي نمود. بـه همـين دليـل تبريـد صرفًا به چند كاربرد بزرگ نظير واحدهاي توليد يخ، بـسته بنـدي گوشـت و يخچال هـاي بـزرگ محدود مي شد ولي اين صنعت در عرض چند دهه به سرعت رشد نموده و بـه صـورت امـروزي درآمده است.
با پيشرفت روش هاي توليد دقيق، امكان توليد تجهيزات كوچكتر با راندمان بيـشتر فراهم شد. اين امر به همراه تهيه مبردهاي بي خطر و اختـراع موتورهـاي الكتريكـي بـا قـدرت كمتر، امكان ساخت واحدهاي تبريد كوچـك را كـه امـروزه در كاربردهـاي ينظيـر يخچال هـا و فريزرهاي خـانگي، دسـتگاه هاي هواسـاز كوچـك و دسـتگاه هاي تجـاري مـورد اسـتفاده قـرار می گیرند را فراهم نمود به طوري كه هم اكنون كمتر خانه يا واحد تجاري را ميتوان يافت كـه از يكي از انواع مختلف تبريد استفاده نكند.
شرکت پژوهشی صنعتی آبریزان
تولید کننده محلول های تخصصی میتره
از پرکاربردترین دستگاه های برودتی چیلرهای جذبی و تراکمی هستند که در این پست به اختصار به معرفی آن ها پرداختیم.
چيلر تراكمي
چیلر تراکمی بر اساس تراکم گاز مبرد، عمل سرمایش را انجام میدهد. چیلرهای تراکمی که با مصرف انرژی به صورت الکتیریسته کار میکنند دارای قسمت های مختلفی چون: کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط می باشد.
در این نوع چیلر ابتدا فشار گاز توسط کمپرسور افزایش یافته و سپس وارد کندانسور شده و با از دست دادن حرارت، به مایع تبدیل میشود و سپس از طریق شیر انبساط و کاهش دما و فشار، وارد اواپراتور شده و گرمای آب در مجاورت با اواپراتور را میگیرد. در نتیجه آب سرد شده در چیلر تولید میشود و از آن بـراي مـصارف گوناگون از جملـه تهويـه مطبـوع اسـتفاده مـي شـود. در ايـن صـورت آب سـرد توسـط پمـپ سيركولاسيون سيكل بسته اي را بين اواپراتور و فـن كويـل يا دسـتگاه هواسـاز طـي مـي كنـد. كندانسور نيز توسط آب خنك مي شود كه در برج خنك كن حرارت آن بازيابي مي شود. چیلرهای تراکمی از نظر عملکرد خود به دو گروه کلی چیلر تراکمی آبی و چیلر تراکمی هوایی تقسیم می شوند.
چیلر جذبی
انواع مختلفی از چیلرهای جذبی وجود دارد اما همه آنها بر روی یک اصل مشابه کار می کنند. در سیستم فشار پایین، یک سیال جاذب تبخیر می شود و گرما را از آب سرد شده خارج می کند. از منبع گرما مانند بخار ، گاز خروجی یا آب گرم برای احیا کردن محلول جذبی استفاده می شود.
در چیلر جذبی مانند چیلرهای تراکمی دارای محفظه ابزوربر و اواپراتور جهت تبادل دما می باشد. چیلر جذبی نیز با عملیات تبخیر موجب ایجاد سرما و کاهش دمای آب کویل میشود، آن را محفظه تبخیر کننده یا اواپراتور مینامیم و پمپ آن را نیز پمپ اواپراتور یا پمپ مبرد نامگذاری می کنیم.
مبنای کار چیلر جذبی و تراکمی یکسان میباشد با این تفاوت که از روش دیگری برای افزایش فشار گاز خروجی از اواپراتور با هدف انتقال به کندانسور استفاده میشود. بخار آب پس از اواپراتور، توسط مایعی مانند لیتیوم بروماید جذب میشود. محلول مایع جذب کننده و آب به وسیله پمپ به مولد حرارتی انتقال مییابد. سپس این محلول گرم میشود و در نتیجه، آب محلول، بخار شده و وارد کندانسور میشود. بقیه سیکل همانند سیکل تراکمی انجام میگیرد.
از گرمای اتلافی در سایر منابع میتوان به عنوان مولد حرارتی استفاده کرد که باعث افزایش بازدهی میشود.
چیلر های جذبی عموما چند اجزای اصلی داشته که عبارتند از: ژنراتور، کندانسور، جاذب ( ابزوربر )، اواپراتور و مبدل حرارتی.