

بررسی علل ریشه ای تخریب (RCFA)
مقدمه
غالباً فرآیندهای مهندسی مرتبط با قابلیت اطمینان و تعمیر و نگهداری از تجهیزات، دو هدف اصلی را دنبال می کنند که عبارتند از:
- جلوگیری از خرابی های فاجعه بار در سیستم های تولید مهم و حیاتی
- اجتناب از انحراف نسبت به سطوح عملکرد قابل قبول
عدم تحقق هر کدام از این اهداف می تواند سبب بروز صدمات شخصی، اثرات زیان بار زیست محیطی، کاهش ظرفیت تولید و یا کاهش کیفیت محصولات تولیدی گردد.
متأسفانه این وقایع نامطلوب به دلیل غیر مؤثر بودن برنامه ریزیهای مرتبط با قابلیت اطمینان و تعمیر و نگهداری از تجهیزات، همواره امکان وقوع دارند.
بدلیل تأثیر زیاد این وقایع بر بازدهی و عملکرد سیستمهای فرآیندی، نیاز به یک فرآیند مهندسی با موضوع قابلیت اطمینان که شامل درک و شناخت علل ریشه ای بروز چنین مشکلات و آسیب هایی باشد و حتی الامکان از وقوع این آسیب ها جلوگیری کند، همواره وجود دارد.
هدف از بررسی علل ریشه ای تخریب (RCFA)
هدف از RCFA، حل مسائل و مشکلاتی است که بر عملکرد تجهیزات فرآیندی تأثیرگذار هستند. در واقع با شناسایی عامل اصلی وقوع تخریب، راهکاری برای اصلاح مشکل و پیشگیری از وقوع دوباره آن ارائه می گردد. به بیان دیگر، این روش به این منظور طراحی شده است تا دلایل خاص و اساسی بروز مشکل را به صفر برساند.
مراحل انجام یک فرآیند RCFA
- شناسایی علائم: در این مرحله علائم، مشکلات و آسیب های مؤثر بر تولید و عملکرد تجهیزات شناسایی و مستندسازی می شود.
- ارزیابی علل محتمل: در این مرحله، فهرستی از تمام علل وقوع آسیب ها و تخریب های شناسایی شده تهیه می شود.
- جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها: در این مرحله، با استفاده از داده های به دست آمده، فهرست علل وقوع تخریب ها، محدود سازی می شود. در واقع از بین تمام علل پیشبینی شده، گزینه های مهم تر جمع آوری می گردد.
- جداسازی و آزمایش متغیرها: در این مرحله، با در اختیار داشتن زیر مجموعه محدودتری از علل بالقوه وقوع تخریب، تجزیه و تحلیل برای هر عامل به صورت جداگانه و مستقل از سایر عوامل انجام می گیرد.
- شناسایی علل وقوع آسیب: پس از انجام آزمایشات و تجزیه و تحلیل های مرتبط، می توان علت اصلی وقوع تخریب را شناسایی نمود.
- اقدام در جهت حل مشکل: پس از اینکه اطلاعات کافی از عامل و یا عوامل وقوع تخریب به دست آمد، بایستی یک برنامه به عنوان راهکار و به هدف حل مشکل و عدم تکرار آن، طراحی و در دست اقدام قرار گیرد.
پیامدهای عدم استفاده از فرآیند RCFA در صنعت
- هدر رفت منابع تعمیر و نگهداری، به دلیل عدم شناسایی علت اصلی بروز مشکل و به دنبال آن عدم حل ریشه ای آن
- آسیب به تجهیزات با ادامه یافتن مشکلات اساسی و عدم حل ریشه ای آن
- افزایش تولید محصول غیر استاندارد و غیر قابل پذیرش
- تعویض غیر ضروری تجهیزات، به دلیل شناسایی نادرست علل وقوع تخریب و معیوب فرض کردن تجهیزات و ماشین آلات.
*آزمایشگاه های شرکت پژوهشی صنعتی آبریزان واقع در پارک علم و فناوری فارس با کادری مجرب و استفاده از دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته قادر به اندازه گیری انواع پارامترهای آب و پساب و آنالیز دستگاهی می باشد.
# بررسی علل ریشه ای تخریب (RCFA)
# بررسی علل ریشه ای تخریب (RCFA)
# بررسی علل ریشه ای تخریب (RCFA)
# بررسی علل ریشه ای تخریب (RCFA)
# بررسی علل ریشه ای تخریب (RCFA)