

رسوب در دیگ های بخار
آب تغذیه دیگ بخار باید عاری از سختی باشد. گاهی به سبب کوتاهی و یا بهره برداری نادرست از دستگاه سختی گیر و یا عدم احیا به موقع رزین ها، مقداری سختی وارد آب تغذیه دیگ می شود. افزایش دمای آب در دیگ بخار حلالیت املاح آب را کاهش می دهد. آب مجاور سطوح گرم اشباع می گردد و شرایط رسوب گذاری مواد کم محلول، فراهم می شود. رسوب ایجاد شده در دیگ های بخار، عایق حرارت می باشد. اگر جداره لوله ای توسط رسوب پوشیده شود، راندمان حرارتی دیگ افت می کند. در نتیجه جذب حرارت از گازهای حاصل از احتراق کاهش می یابد، انرژی هدر می رود و تولید بخار کم می شود. به منظور جبران کاهش تولید بخار، سوخت و بار حرارتی دیگ افزایش می یابد. تحت این شرایط، لوله ها گداخته شده و مقاومت خود را از دست می دهند. به منظور جلوگیری از تغییر دمای بخار 260C، لازم است دمای سطح حرارتی رسوب گرفته نسبت به سطح تمیز حدود 110C افزایش یابد.
محلول رسوب بردار، ضدرسوب و ضدخوردگی میتره مناسب دیگ های بخار
تاثیر رسوب بر سطوح حرارتی دیگ بخار
نوع رسوب و ترکیبات آن و اینکه با تغذیه آب معینی چه نوع رسوبی در دیگ بخار ایجاد خواهد شد را نمی توان پیش بینی کرد. حتی با مصرف یک نوع آب، نوع رسوب در نقاط مختلف با یکدیگر متفاوت است. در زیر ترکیب شیمیایی چند نوع رسوب نشان داده شده است. رسوبی به ضخامت 5 میلی متر مصرف سوخت را تا 8 % افزایش می دهد. تحت این شرایط برای کارخانه ای که 250000 لیتر در سال سوخت مصرف می کند، 20000 لیتر سوخت اضافی نیاز می باشد.
ترکیب شیمیایی برخی از رسوب های مشاهده شده در دیگ بخار:
سولفات کلسیم CaSO4
کربنات کلسیم (آرانگونیت) CaCO3
مارسنگ (سرپانتین) 3MgO.2SiO2.H2O
گزونوتلیت5 CaO.5SiO2.H2O
آنالیست Na2O.Al2O3.4SiO2.2H2O
فسفات منیزیم Mg5(PO4)3OH
بروسیت Mg(OH)2
هماتیت Fe2O3
مگنتیت Fe3O4
هیدروکسی آپاتیت CCa10(OH)2(PO4)6
پکتولیت Na2O.4CaO.6SiO2.H2O
پیشگیری از تشکیل رسوب در دیگ های بخار
به منظور کاهش و جلوگیری از تشکیل رسوب در دیگ های بخار، موارد زیر توصیه می شود:
1)هنگام بهره برداری از سختی گیر، در احیا و نگهداری آن دقت کافی به عمل آید تا از عبور آب سخت جلوگیری شود .
2)سختی باقیمانده در آب تغذیه دیگ بخار، با افزایش مواد شیمیایی مناسب (مانند فسفات ها و پراکنده کننده ها) کنترل شود. این ترکیبات در محیط قلیایی با سختی باقیمانده ترکیب شده و تولید مواد نامحلول لجن مانندی می کنند که به جداره دیگ بخار و یا لوله نمی چسبند .
3)با مدیریت به موقع و کافی، غلظت املاح داخل دیگ بخار کنترل شود .
4)مقدار تزریق مواد شیمیایی به آب تغذیه دیگ بخار به نحوی تنظیم شود که باقیمانده آنها در دیگ بخار در حد مطلوب باشد تا از تشکیل رسوب در دیگ جلوگیری شود .