طیف سنج فلوئورسانس اشعه ایکس (X Ray Fluorescence)

آنالیز اشعه ایکس با استفاده از دستگاه طیف سنج XRF

روش آنالیز XRF

فلوئورسانس پرتو اشعه ایکس یا آنالیز XRF انتشار مشخصه “ثانویه” (یا فلوئورسنت) اشعه ­X از ماده ای است که با بمباران پرتوهای پر انرژی X یا پرتوهای گاما برانگیخته شده است. آنالیز XRF بطور گسترده برای تجزیه و تحلیل عناصر و آنالیز شیمیایی بویژه در بررسی فلزات، شیشه­، سرامیک و مصالح ساختمانی و همچنین تحقیق در ژئوشیمی­، علوم پزشکی قانونی­، باستان شناسی و اشیاء هنری مانند نقاشی مورد استفاده قرار می گیرد.

آنالیز XRF چطور کار میکند؟

در آنالیز XRF هنگامی که مواد در معرض اشعه X با طول موج کوتاه یا در معرض اشعه گاما قرار دارند­، ممکن است یونیزاسیون اتمهای آنها اتفاق بیفتد. یونیزاسیون شامل خارج کردن یک یا چند الکترون از اتم است و ممکن است در صورتی که اتم در معرض تابش با انرژی بیشتر از انرژی یونیزاسیون باشد، اتفاق بیفتد. پرتوهای X و گاما می توانند به اندازه کافی پر انرژی باشند تا بتوانند الکترونهای محکم را از مدار داخلی اتم خارج کنند. برداشتن یک الکترون از این طریق باعث می شود ساختار الکترونیکی اتم ناپایدار شود و الکترون های موجود در مدارهای بالاتر “به درون مداری تحتانی” سقوط می کنند تا سوراخ باقی مانده را پر کنند.

در هنگام سقوط، انرژی به صورت فوتون آزاد می شود، انرژی آن برابر است با اختلاف انرژی دو مداری که درگیر هستند. بنابراین، ماده تابش می کند، که دارای ویژگی انرژی اتم های موجود است. در آنالیز XRF اصطلاح فلورسانس برای پدیده هایی به کار می رود که جذب تابش یک انرژی خاص منجر به انتشار مجدد اشعه یک انرژی متفاوت (عموماً پایین تر) می شود.

 

نمودار طیف اشعه ایکس با استفاده از دستگاه طیف سنج xrf

 

فلوئورسانس اشعه ایکس (آنالیز XRF) چیست؟

طیف سنج فلوئورسانس اشعه ایکس (آنالیز XRF) یک ابزار اشعه ایکس است که برای آنالیزهای شیمیایی معمول و نسبتاً غیر مخرب سنگها­، مواد معدنی­، رسوبات و مایعات استفاده می شود. این روش بر روی اصول طیف سنجی پراکندگی طول موج کار می کند که شبیه به الکترون میکروپروب (EPMA) است. با این حال، یک آنالیز  XRF به طور کلی نمی تواند در اندازه های کوچک معمولی برای EMPA با سایز 5-2 میکرون آنالیز کند، بنابراین به طور معمول برای آنالیز XRF توده ای از کسری های بزرگتر از مواد زمین شناسی استفاده می شود. سهولت نسبی و کم هزینه بودن آماده سازی نمونه و پایداری و سهولت استفاده در آنالیزXRF ، یکی از روشهای پرکاربرد را برای تجزیه و تحلیل عناصر اصلی و کمیاب در سنگ ها، مواد معدنی و رسوبات تبدیل می کند.

 

کاربردهای تخصصی آنالیز XRF

آنالیزXRF  در طیف گسترده ای از برنامه ها استفاده می شود، از جمله:

  • تحقیقات در سنگ شناسی آذرین ، رسوبی و دگرگونی
  • بررسی خاک
  • استخراج معادن (به عنوان مثال ، اندازه گیری درجه سنگ معدن)
  • تولید سیمان
  • ساخت سرامیک و شیشه
  • متالورژی (به عنوان مثال، کنترل کیفیت)
  • مطالعات زیست محیطی (به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل ماده ذرات موجود در فیلترهای هوا)
  • صنعت نفت (به عنوان مثال گوگرد روغنهای خام و فرآورده های نفتی)
  • آنالیز درست در مطالعات زمین شناسی و محیط زیست

 

آنالیزXRF  برای تحقیقات انجام شده مناسب است:

  • آنالیز شیمیایی توده ای از عناصر اصلی (Si ، Ti ، Al ، Fe­، Mn ، Mg ، Ca ، Na ، K ،P) در سنگ و رسوب
  • آنالیز شیمیایی توده ای از عناصر کمیاب با فراوانی کمتر ازppm 1  (Ba ، Ce ، Co ، Cr ، Cu ، Ga، La، Nb، Ni، Rb، Sc، Sr، Rh، U، V، Y، Zr، Zn) در سنگ و رسوب، تشخیص محدوده عناصر کمیاب معمولاً به ترتیب چند قسمت در میلیون است.

 

آنالیز XRF چه محدودیت هایی دارد؟

  • نمونه نسبتاً بزرگ، به طور معمول بیشتر از 1 گرم
  • موادی که می توانند به صورت پودر تهیه شده و به طور مؤثر همگن شوند
  • موادی که از نظر ترکیبی مشابه، استانداردهای کامل در دسترس هستند
  • مواد حاوی مقادیر زیادی عناصر که جذب و اثرات فلورسانس برای آنها به خوبی قابل درک است

 

آیا آنالیز XRF روی پودر مواد انجام میشود؟

آنالیز XRF در بیشتر موارد برای سنگها، سنگ معدنها، رسوبات و مواد معدنی، نمونه بصورت پودر ریز تهیه می گردد. در این مرحله ممکن است مستقیماً مورد آنالیز قرار گیرد، به خصوص در مورد آنالیز عناصر کمیاب. با این حال، دامنه بسیار گسترده ای از عناصر مختلف، به ویژه آهن، و طیف گسترده از نمونه ها در یک نمونه پودری، مقایسه متناسب با استانداردها را مشکل ساز می کند. به همین دلیل، معمول است که نمونه پودر شده را با یک شار شیمیایی مخلوط کرده و از کوره یا مشعل گاز برای ذوب نمونه پودری استفاده کنید. ذوب یک نمونه، نمونه همگن ایجاد می کند که قابل آنالیز است و فراوانی عناصر (در حال حاضر تا حدودی رقیق شده) محاسبه می شود.

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

آنالیز ساختار مواد با استفاده از دستگاه اشعه ایکس(XRF)
1403/06/21

آشنایی با آنالیز XRD و کاربردهای آن

پراش اشعه ایکس یا آنالیز XRD، دستگاهی است برای اندازه گیری فواصل صفحات اتمی یا به عبارتی شناسایی ساختمان مواد که نتیجه آن تعیین نام کانی یا کانی های تشکیل دهنده نمونه می باشد. دستگاه طیف سنج پراش اشعه ایکس XRD به طور وسیعی در شناسایی نمونه های مجهول جامد کریستالی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله مواردی که میتوان در XRD تعیین کرد تشخیص فاز کریستال، اندازه و شکل دانه کریستال، ترکیب اتمهای کریستال و ساختار آن و … میباشد. الگوی پراش اشعه X برای هر ماده، یکتا و منحصر به فردی میباشد.

لوزی خطر
1403/10/03

لوزی خطر

انجمن ملی حفاظت حریق آمریکا (NFPA) استانداردی را تحت عنوان NFPA 704 تدوین کرد که برای شناسایی خطرات مواد (علی الخصوص مواد شیمیایی) به کار می رود. در بین کارشناسان ایمنی و بهداشت حرفه ای، این استاندارد به لوزی خطر (Hazard Diamond) مشهور شده است. به نظر می رسد لوزی نجات، شاید اسم مناسب تری برای لوزی خطر می بود!

pH متری و روش های آن
1403/10/03

pH متری و روش های آن

pH آب غلظت یون های هیدروژن و اسیدیته یا قلیایی بودن آن را مشخص می کند. آب خالص به میزان خیلی کم به یون های H و OH تجزیه می شود. pH آب آشامیدنی معمولا باید در حدود 7 (خنثی) باشد. در حالتی که pH کمتر از 7 باشد، آب حالت اسیدی و در صورت pH بالای 7 باشد، آب خاصیت قلیایی به خود می گیرد.

غشاهای شیشه ای
1403/10/03

غشاهای شیشه ای

یک شیشه ی سیلیکاتی به کار رفته برای غشاهای شیشه ای متشکل از یک ساختار سه بعدی نامتناهی از گروه های SiO4 چهار بار منفی است که در آن هر سیلیسیم به چهار اکسیژن و هر اکسیژن به دو سیلیسیم پیوند شده است. در درون شبکه ی این ساختار کاتیون های کافی وجود دارند تا بار منفی گروه سیلیکات را خنثی کنند. کاتیون های تکبار مانند سدیم و لیتیم در شبکه حرکت می کنند و مسئول رسانش الکتریکی در درون غشا هستند.

کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
1403/10/04

کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC)

آنالیز HPLC یا کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، مناسب برای آنالیز و جداسازی ترکیبات شیمیایی و گیاهی بوده و در زمینه های مختلف شیمی، داروسازی، شیمی صنعتی و تشخیص های کلینیکی کاربرد دارد.

دستگاه اتولب
1403/10/04

دستگاه اتولب

دستگاه اتولب یک انتخاب ایده آل برای کسانی است که به دنبال آنالایزر الکتروشیمیایی کم هزینه و فشرده اما با کارایی بالا هستند. کاملاً با نرم افزار NOVA یکپارچه شده است، این ابزار جمع و جور می تواند اندازه گیری مقاومت در فرکانس میکروهرتز تا مگاهرتز را انجام دهد.

طیف سنج مادون قرمز
1403/10/04

طیف سنج مادون قرمز FTIR

طیف سنج مادون قرمز (FTIR) روشی است که دانشمندان برای تعیین ساختار مولکولها با جذب مشخصه مولکولها از اشعه مادون قرمز استفاده می کنند. طیف مادون قرمز طیف ارتعاشی مولکولی است. در هنگام قرار گرفتن در معرض اشعه مادون قرمز، مولکولهای نمونه به صورت انتخابی تابش طول موجهای خاص را جذب می کنند که باعث تغییر لحظه دو قطبی مولکولهای نمونه می شود.

اسپکتروفتومتر
1403/10/05

UV-Vis یا طیف سنج مرئی فرابنفش (اسپکتروفتومتر)

اسپکتروفتومتر یا طیف سنج مرئی و ماوراء بنفش که گاهی یو وی هم نامیده می شود، دستگاهی برای اندازه گیری مقدار یک ماده بر اساس میزان جذب الکترومغناطیسی آن ماده می باشد.