تغییرات محیط و بازدارندگی از خوردگی

تغییرات محیط و بازدارندگی از خوردگی

تغییر محیط

تغییر محیط خورنده یک روش عمومی برای تقلیل خوردگی و بازدارندگی از خوردگی است. تغییرات محیط تحت تاثیر پارامترهای زیر صورت می گیرد:

  1. تغییر دما
  2. تغییر غلظت اکسیژن
  3. تغییر سرعت
  4. تغییر غلظت
  5. تغییر ترکیب
  6. تغییر میزان رطوبت

 

تغییر دما

در اسیدها با کاهش دما، سرعت خوردگی کم می شود. ولی درpH=7، کاهش دما خوردگی را افزایش می دهد (خوردگی در آب جوش نسبت به آب سرد خیلی کم تر است).

 

تغییر غلظت اکسیژن:

در فلزات و آلیاژهایی که حالت روئین شدن دارند، افزایش اکسیژن باعث کاهش سرعت خوردگی و کاهش اکسیژن باعث افزایش سرعت خوردگی می شود.

 

تغییر سرعت:

یکی از روش هایی که اغلب برای کنترل خوردگی به کار می رود، کاهش سرعت حرکت سیال است. افزایش سرعت حرکت معمولا سرعت خوردگی را افزایش می دهد. اگرچه استثنائات مهمی در این مورد وجود دارد. فلزات و آلیاژهایی که روئین می شوند، مثلا فولادهای زنگ نزن در محیط های متحرک نسبت به محلول های ساکن بهتر عمل می شود.

 

تغییر ترکیب:

وجود بعضی از مواد مانند کلر، آمونیاک، سولفید هیدروژن، دی اکسید گوگرد، اسیدهای معدنی مثل اسید کلریدریک، اسید سولفوریک و اسید نیتریک و اسیدهای آلی مثل استیک و فرمیک اسید در محیط خورنده حائز اهمیت می باشد. به طور کلی مواد معدنی خورنده تر از مواد آلی هستند.

 

تغییر محیط و ایجاد خوردگی

 

تغییر میزان رطوبت:

با توجه به اینکه خوردگی تحت تاثیر یک فرآیند الکتروشیمیایی اتفاق می افتد، برای انتقال بار به یک الکترولیت نیاز است. آب حاوی یون، یک الکترولیت بسیار عالی است. مقدار و درصد رطوبت عامل مهمی در خوردگی اتمسفری می باشد. از عوامل مهمی که رطوبت در آن نقش دارد، نقطه شبنم است که تاثیر بسزایی بر خوردگی دارد. نقطه شبنم درجه حرارتی است که در آن رطوبت موجود در هوا به حالت اشباع می رسد و پس از تراکم به صورت شبنم در می آید.

برای وقوع خوردگی اتمسفری به یک رطوبت نسبی بحرانی نیاز است که در میزان درصدهای کم تر از آن، حضور رطوبت تاثیری بر ایجاد خوردگی اتمسفری ندارد. زمانی که درصد رطوبت نسبی محیط به اندازه بحرانی برسد، الکترولیت لازم برای خوردگی فلز فراهم شده و با افزایش درصد رطوبت نسبی، شاهد افزایش نرخ خوردگی فلز نیز خواهیم بود. درصد رطوبت نسبی، به جنس فلز و سایر آلاینده ها وابسته است. در درصد رطوبت های بالاتر، میزان خوردگی تحت تاثیر عواملی نظیر گازها و مواد جامدی که باعث آلودگی هوا می شوند قرار دارد.

بنابراین در بسیاری موارد با کم کردن درجه حرارت، تخلیه عوامل اکسید کننده یا اکسیژن زا و بالاخره با تغییر غلظت الکترولیت می توان خوردگی را تا حد قابل توجهی کنترل نمود. البته میزان تاثیر عوامل یاد شده به شرایط خاص فلز و محیط بستگی دارد ولی معمولا کاهش سرعت سیال خصوصا در خوردگی سایشی تاثیر کاهشی دارد. اگر چه در مورد فلزات فعال-غیر فعال، کاهش سرعت تاثیر معکوسی دارد. از سوی دیگر با روش های مختلفی (مثل استفاده از گاز خنثی، عبور آب، دیگ های بخار از روی فولاد، استفاده از خلا) می توان عوامل اکسیژن زا را دور کرد. بالاخره با کاهش غلظت الکترولیت نیز می توان خوردگی را تا حدودی کنترل نمود.

نویسنده: تیم تولیدمحتوای آبریزان

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

تاثیر کلرین و کلراید بر فلزات استنلس استيل
1403/11/17

تاثیر یون کلر بر فولادهای ضدزنگ

تاثیر پارامترهای کلر و کلراید بر خوردگی فولادهای زنگ نزن و پارامترهای تاثیر گذار بر ایجاد نرخ خوردگی در آنها و همچنین حدود پذیرش مقادیر یون های کلر در آب و تفاوت های اثر کلر آزاد و کلرید بر روی خوردگی های فولاد های مقاوم به خوردگی بیان شده است.

خوردگی ناشی از سود کاستیک
1403/10/23

خوردگی کاستیک

خوردگی موضعی ناشی از غلظت نمک های سوزآور یا قلیایی که معمولاً در شرایط تبخیر یا انتقال حرارت بالا رخ می دهد. نمک سوزآور یا سود کاستیک یکی از پرکاربردترین ترکیبات یونی می باشد و در صنایع مختلف از جمله صنعت تصفیه آب، تولید کارتن و کاغذ، صنایع نفت و پالایشگاه ها، صنایع تولید آلومینیوم، صنایع غذایی، الکل سازی و شیشه مورد استفاده قرار میگیرد.

خوردگی درون سیستم خنک کننده
1403/10/19

خوردگی و رسوب آب کولینگ بر اساس API 571

به خوردگی عمومی یا خوردگی موضعی فولادهای کربنی و سایر فلزات که ناشی از نمک های حل شده، گازها، ترکیبات آلی یا فعالیت میکروبیولوژیکی است، گفته می شود.

خوردگی میکروبیولوژیکی
1403/10/16

خوردگی میکروبی بر اساس API 571

خوردگی میکروبی نوعی خوردگی ناشی از ارگانیسم های زنده نظیر باکتری، جلبک یا قارچ است. این نوع خوردگی اغلب همراه با تابرکل یا مواد آلی لزج است.

خوردگی در محیط های مختلف
1403/10/05

فرآیند خوردگی در محیط های مختلف

فرآیندهای خوردگی در یک طبقه بندی جامع تر به سه گروه، خوردگی در محلول ها یا محیط های آبی، خوردگی در نمک های مذاب و فلزات مایع و خوردگی در گازها تقسیم می گردند.

بازدارنده خوردگی محلول در نفت
1403/10/05

بازدارنده خوردگی محلول در نفت جهت حفاظت از تجهیزات انتقال و ذخیره سازی نفت

خوردگی یک پدیده ی طبیعی است که در اثر واکنش الکتروشیمیایی فلز با محیط اطراف اتفاق می افتد. در صنایع نفت و گاز، خوردگی یکی از مشکلات عمده به شمار می رود که سالانه مبلغ هنگفتی را به خود اختصاص می دهد. بخشی از این مبالغ مربوط به خوردگی لوله ها یا خطوط انتقال نفت است. راه های جلوگیری موثر از خوردگی تجهیزات انتقال و ذخیره سازی نفت به دو دسته ی راهکارهای فیزیکی و شیمیایی تقسیم بندی می شوند.

کوپن گذاری خوردگی
1403/10/05

کوپن گذاری (فرو رونده)

روش کوپن گذاری یا کوپن های خوردگی، ساده ترین روش پایش خوردگی است. کوپن ها قدیمی ترین ابزار پایش خوردگی هستند. کوپن های خوردگی، قطعات کوچک فلزی یا آلیاژی از جنس ماده مورد نظر می باشند که در جریان محیط فرآیند فرو رفته و پس از طی یک دوره زمانی مشخص برداشته شده و کاهش وزن یا ابعاد آن ها مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد.

دی اریتورها
1403/10/05

دی اریتورها (deaerators)

دی اریتورها، دستگاه های مکانیکی هستند که گازهای حل شده را از منبع تغذیه دیگ بخار خارج می کنند. با کاهش غلظت اکسیژن و دی اکسیدکربن محلول خوردگی را به حداقل می رساند و بویلر را از تأثیر گازهای خورنده محافظت می کند.