خوردگی خستگی

کنترل خوردگی خستگی

مقدمه:

خستگی به انهدام فلز در نتیجه ی اعمال تنش های دوره ای (متناوب) در محدوده ای کمتر از تنش تسلیم طراحی شده، اطلاق می گردد. شکست فلز در اثر تنش های دوره ای (متناوب) در مجاورت محیط خورنده را خوردگی خستگی می نامند.

معمولا شکست های خستگی در تنش هایی زیر نقطه تسلیم و بعد از تعداد زیادی تنش متغیر و نوسانی اتفاق می افتد. هنگامی که تنش افزایش می یابد تعداد سیکل های مورد نیاز برای وقوع شکست، کاهش می یابد. همواره تنشی وجود دارد که در زیر آن، حتی با تعداد بی شمار سیکل، هیچ شکستی اتفاق نخواهد افتاد و این مقدار، حد پایداری نامیده می شود. در عمل حد پایداری به صورت مقدار تنشی که در زیر آن، تا یک میلیون سیکل، شکستی رخ نمی دهد تعریف می شود.

شروع انهدام قطعه در اثر خستگی، ایجاد ترک های میکروسکوپی و سپس گسترش آن ها است. مطالعات نشان داده که در مرحله ی گسترش ترک های خستگی در فلز، تنش های متناوب باعث کوبیدن سطوح شکست روی یکدیگر و صاف کردن آن ها می گردد. گسترش ترک تا زمانی ادامه می یابد که سطح مقطع فلز آن قدر کم شود که تنش روی آن، از تنش نهایی فلز بیش تر شده تا شکست ترد در نمونه واقع شود. به همین دلیل شکست از نوع ناگهانی خواهد بود. به طور کلی شکست ناشی از خستگی مشتمل بر ناحیه ی بزرگی است که صاف بوده و دارای ظاهر کریستالی است.

منحنی خستگی، معمولا منحنی S-N نامیده می شود که در آن S تنش اعمالی و N تعداد سیکل های منجر به شکست است. در آزمایش های خستگی، از طریق تعداد سیکل های مورد نیاز برای وقوع شکست بر حسب تنش، تنش دوره ای اعمال شده و حداکثر زمان لازم برای شکست را در دامنه های مختلف اندازه گیری می کنند.

این افزایش سرعت خستگی به وسیله ی خوردگی، خوردگی خستگی نامیده می شود.

بنابراین خوردگی خستگی، به عبارتی کاهش مقاومت خستگی، در اثر وجود محیط خورنده است. لذا خوردگی خستگی بر مبنای ظاهر شکست، تعیین نمی شود، بلکه بر حسب خواص مکانیکی تعریف می شود. معمولا سطح بزرگی از مقطع شکست توسط محصولات خوردگی پوشیده شده و قسمت کوچکی که در اثر شکست ترد به وجود آمده است، زبر و خشن است. باید توجه داشت که وجود محصولات خوردگی در محل شکست، لزوما بر خوردگی خستگی دلالت ندارد. تاثیر خوردگی بر عمر خستگی را تنها می توان با آزمایش های خوردگی خستگی تعیین کرد.

خوردگی خستگی حالت خاصی از خوردگی تنشی است که در آن نحوه ی شکست فلز و روش های جلوگیری از آن متفاوت بوده به همین دلیل به صورت جدا از هم بررسی می شوند.

در خستگی معمولی، فرکانس سیکل تنش تاثیر کمی بر مقاومت خستگی دارد. این عامل باعث سهولت در آزمایش های خستگی می گردد. زیرا آزمایش را می توان در فرکانس بالا و زمان های کوتاه تر انجام داد ولی مقاومت این خوردگی وابستگی شدیدی به فرکانس سیکل تنش دارد. در فرکانس های تنشی پایین، این خوردگی شدیدتر است.

عوامل محیطی بر خوردگی خستگی اثر می گذارند. به عنوان نمونه مقدار اکسیژن، درجه حرارت، pH محیط و ترکیب شیمیایی محیط خوردگی خستگی را تحت تاثیر قرار می دهند. به عنوان مثال آهن، فولاد، فولاد زنگ نزن و آلیاژهای آلومینیوم در آب مقاومت خوبی نسبت به خوردگی خستگی دارند. در آب دریا آلومینیوم و فولادها تنها 70 تا 80 درصد از مقاومت خستگی معمولی خود را دارند. آلیاژهای با کروم بالا در آب دریا، تنها حدود 30 تا 40 درصد مقاومت خستگی معمولی خود را دارند. بدیهی است که خستگی همواره باید بر حسب فلز و محیط آن بیان گردد.

معمولا شکست هایی که در سازه های در حال ارتعاش (سیم های کشیده شده) در معرض هوا تحت تنش هایی پایین تر از حد پایداری رخ می دهد به علت خوردگی خستگی است. در صنعت نفت، قرار گرفتن لوله، مته و میله های مکش در معرض آب شور و نفت خام شور باعث ایجاد شکست هایی می شوند که از نظر کاهش تولید و تعویض تجهیزات، هزینه بر خواهند بود.

 

خوردگی خستگی

 

مکانیزم خوردگی_خستگی

مکانیزم خوردگی خستگی به طور کمی و کاملا دقیق روشن نیست، ولی علت آن به صورت کیفی آشکار است. آزمایش های خوردگی خستگی بر روی آهن و فلزات آهنی نشان می دهند که منحنی عمر خستگی آن ها شباهت زیادی با رفتار فلزات غیر آهنی در آزمایش های خستگی معمولی دارد و همچنین مشخص شده که خوردگی خستگی بیش تر در محیط هایی به وجود می آید که حملات حفره ای در آن رخ می دهد.

این دو واقعیت دلالت بر این دارند که مقاومت خستگی فلز در محیط های خورنده کاهش یافته و حفره های حاصل از خوردگی، به عنوان منابعی برای تمرکز تنش و نقاط شروع ترک ها می باشند. به احتمال زیاد در راس ترک، خوردگی شدیدتر است. شکست های ناشی از این خوردگی معمولا بین دانه ای بوده و فاقد شاخه شاخه شدن که از ویژگی های اکثر شکست های ناشی از خوردگی تنشی است، می باشند.

مراحل و حالت های نهایی در خوردگی خستگی و خستگی مکانیکی تقریبا یکسان و مشابه است و شکست نهایی، صددرصد مکانیکی است.

 

روش های جلوگیری از خوردگی خستگی

با روش های مختلف می توان از وقوع خوردگی خستگی جلوگیری نمود. اگرچه افزایش استحکام کششی فلز یا آلیاژ، عمر خستگی معمولی را بهبود می بخشد، ولی برای این نوع خوردگی مضر است. در حالتی که مقاومت در برابر خستگی مکانیکی مورد نظر باشد، آلیاژهایی که دارای استحکام کششی بالایی هستند، در برابر ایجاد و پیشرفت ترک مقاومت بیش تری از خود نشان می دهند.

باید توجه کرد که وقتی ترک خوردگی در یک فلز با استحکام کششی بالا شروع می شود، خیلی سریع تر رشد و پیش روی خواهد کرد تا در فلزاتی که استحکام کششی کم تری دارند. بنابراین در خوردگی خستگی، ترک ها به علت خورندگی محیط به سهولت ایجاد می شوند. لذا فلزات ب امقاومت کششی بالا، مقاومت خوردگی کم تری خواهند داشت.

 

با استفاده از روش های زیر می توان خوردگی خستگی را کنترل نمود:

الف) کاهش مقدار تنش روی فلز: با کم کردن تنش روی فلز و یا تغییر طراحی جسم، اعمال عملیات حرارتی تنش گیری و یا ساچمه زنی به منظور ایجاد تنش های فشاری روی سطح، می توان خوردگی خستگی را کاهش یا به طور کامل حذف کرد.

ب) با استفاده از پوشش های سطحی از قبیل پوشش روی، کادمیم، نیکل، مس و نیتراته کردن می توان مقاومت به خوردگی خستگی قطعه را افزایش داد.

ج) بازدارنده ها در کاهش و کنترل خوردگی خستگی، تاثیر مثبت دارند، لذا استفاده از آن ها توصیه می شود.

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

فرایند خوردگی و زنگ زدگی فلزات
1403/05/11

فرآیند خوردگی

خوردگی فلزات فرآیندی است که در آن فلزات به اعداد اکسایش اصلی خود می‌رسند. درحقیقت، خوردگی فلزات یک واکنش اکسایش و کاهش است که در آن، فلز توسط محیط اطراف خود اکسید می‌شود. به طور معمول،‌ اکسیژن هوا در این فرآیندها نقش اکسنده دارد.

ضد خوردگی تجهیزات مسی
1403/05/28

ضد خوردگی مس

ضد خوردگی مس محصول فوق العاده موثری می باشد که باتوجه به کاربرد مس در صنایع مختلف، سلامت و طول عمر سیستم را تضمین می نماید.

خسارات ناشی از خوردگی در صنایع و تاسیسات
1403/07/17

مهندسی خوردگی(عوامل کلی موثر بر تخریب های ناشی از خوردگی)

میزان تاثیر عوامل مختلف در خسارات ناشی از خوردگی عبارتند از : 1_ طراحی، انتخاب مواد و فرآیند 2_ فقدان دستورالعمل های لازم 3_ خطای انسانی 4_ بازرسی ضعیف 5_ چیدمان، نصب و هماهنگی ضعیف 6_ عدم پیش بینی موارد ناخواسته 7_ سایر موارد

خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی در تاسیسات و تجهیزات در صنایع
1403/07/17

مهندسی خوردگی (خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی)

سرمایه گذاری در کنترل خوردگی نوعی سودآوری است. عدم توجه به مشکلات خوردگی در هر واحد صنعتی و تولیدی، هزینه های پنهانی به دنبال دارد که اجتناب از آن غیر ممکن است. اولین قدم در اقتصاد خوردگی انتخاب روشی مناسب به منظور حداکثر کاهش هزینه های خوردگی است. این هزینه ها می تواند شامل: مخارج تولید و تجهیزات، از بین رفتن محصولات با ارزش، ظاهر نامطلوب محصول، هزینه های زیست محیطی و … باشد.

استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع
1403/07/18

مدیریت خوردگی

مدیریت خوردگی اقدامی است به منظور سازمان‌ دهی فعالیت‌ های خوردگی و روش‌ های کنترل آن‌ که در سال های اخیر در صنایع مختلف جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. با گسترش روز افزون فناوری‌ های جلوگیری از خوردگی، انتخاب روش‌ های مناسب برای کنترل خوردگی در یک واحد خاص، نیاز به اجرای یک برنامه مدون و جامع به نام مدیریت خوردگی، ضروری به نظر می‌رسد. مدیریت خوردگی مجموعه‌ ای از روش‌ ها و راهکارهایی است که در یک سیستم برای جلوگیری از خوردگی اعمال می‌ شود تا از نظر اقتصادی روش‌ های مقابله با خوردگی بهینه شود.

خوردگی چیست؟ انواع مختلف خوردگی
1403/07/23

خوردگی چیست؟

کاهش یافتن تدریجی (تحلیل رفتن) فلزات به واسطه فعل و انفعالات شیمیایی و الکتروشیمیایی، خوردگی نامیده می شود که سالیانه خسارات مالی چشمگیری به صنایع وارد میکند. به عنوان مثال، در سیستم‌ های آبی، انواع مختلف خوردگی به صورت یک فرآیند الکتروشیمیایی تعریف می گردد.

راه های پیشگیری از خوردگی و محلول ضد خوردگی
1403/07/24

راه های پیشگیری از خوردگی

هر فرآیند تأخیر در خوردگی، بازدارندگی خوردگی (پیشگیری از خوردگی) است. به‌طور کلی بازدارندگی خوردگی به معنای کاهش نرخ اکسایش فلز یا افزودن یک ترکیب شیمیایی است که در تماس با محلول در سیستم خواهد بود. بازدارنده خوردگی ممکن است به صورت مایع، بخار و یا هر دو صورت اضافه‌ شده باشد. به‌ طور خاص، بازدارنده خوردگی یک ترکیب شیمیایی است که به فاز مایع، به گونه‌ای که روی سطح فلز تأثیرگذار باشد، اضافه می‌گردد.

رسوب و خوردگی در سیستم های دارای گردش آب
1403/07/25

رسوب و خوردگی در سیستم های آب پالایشگاه و پتروشیمی

همانند موجودات زنده که بدون آب نمی توانند زنده بمانند، پالایشگاه های نفت و کارخانه های پتروشیمی نیز بدون آب نمی توانند کار کنند. آب در سیستم های خنک کننده آبی، برای تهیه بخار و سیستم اطفا حریق استفاده می شود. فرآورده های نفتی و سوخت هایی که پس از تقطیر و فرآیندهای مختلف کاتالیزوری و کراکینگ تولید می شوند، باید سرد شوند. آب بهترین سیال برای این کار است.