خوردگی مرزدانه ای

جلوگیری از خوردگی شیار چاقویی

خوردگی مرزدانه ای یکی از انواع خوردگی موضعی است. مرزدانه نسبت به خود دانه از سطح انرژی بالاتری برخوردار بوده و در نتیجه از نظر شیمیایی فعال تر و نسبت به خوردگی حساس تر است. در این حالت مواد موجود در مرزدانه ها نقش آند را بازی کرده (با سطحی کم تر) و خود دانه ها (با سطح وسیع تر) به عنوان کاتد عمل می نماید.

در خوردگی مرزدانه ای حملات در مرزدانه ها متمرکز شده و همراه با خوردگی نسبتا جزئی دانه ها باعث جدا شدن دانه ها از یکدیگر می شود که سرانجام استحکام و قابلیت انعطاف پذیری و شکل پذیری فلز کم می شود.

مهم ترین علل ایجاد خوردگی مرزدانه ای را می توان تجمع ناخالصی ها در مرز دانه ی فلز، تخلیه ی مرز از برخی عناصر آلیاژی دانست.

به منظور درک بیش تر خوردگی مرزدانه ای به مثال های زیر توجه نمایید:

  1. تخلیه ی مرزدانه های فولاد زنگ نزن از عنصر آلیاژی کروم، شرایط ته نشینی کاربید کروم (Cr23C6)  را در مرزها تسهیل نموده و بدین ترتیب مرزها را برای خوردگی مرزدانه ای مستعد می نماید.
  2. جدا شدن روی در آلیاژهای برنج در مناطق مرزی، موجب تشدید خوردگی مرزها می گردد.

فولادهای زنگ نزن دارای درصد کروم بالایی هستند. در این نوع فولادها، فلز کروم با تشکیل لایه ای محافظ از خوردگی باقی فلز جلوگیری می نماید، اما در مرزدانه ها ممکن است کربن با کروم تشکیل کاربید کروم دهد. رسوب کاربید کروم در مرزدانه باعث فقیر شدن کروم اطراف مرزدانه می شود. در صورتی که این ته نشینی و تهی سازی نسبتا پیوسته باشد فولاد زنگ نزن را نسبت به خوردگی بین دانه ای مستعد می سازد. در این صورت حمله ی خوردگی از مرزدانه شروع و ادامه خواهد یافت.

خوردگی بین دانه ای سبب کاهش میزان توانایی فلز یا آلیاژ، برای تغییر شکل پلاستیکی قبل از شکست می شود. این نوع خوردگی در حالت های شدیدتر، خواص کششی فلز را نیز به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.

 

خوردگی مرزدانه ای به دو صورت زیر می باشد:

پوسیدگی خط جوش

یکی از مشکلات جوشکاری فولادهای زنگ نزن که اکثرا در حین عملیات جوشکاری با آن مواجه می شویم، خوردگی بین دانه ای است که این نوع خوردگی بیش تر در منطقه متاثر از حرارت و منطقه ی جوش اتفاق می افتد و این امر باعث خسارات زیادی شده است.

هنگامی که فولاد زنگ نزن 8-18 در یک بازه زمانی در محدوده ی دمای 950-450 درجه سانتی گراد حرارت داده می شود، کاربید کروم در مرزدانه رسوب می کند و به این ترتیب مرزدانه ها از کروم تهی می شوند. این پدیده باعث حساس شدن فولاد زنگ نزن می گردد.

تخریب و صدمات وارده به سازه های فولادی جوشکاری شده، در راستای خط جوش و نزدیک به آن را پوسیدگی خط جوش می نامند.

 

روش های جلوگیری از حساس شدن فولادهای آستنیتی

الف) کاهش کربن موجود در فولاد به کم تر از 0.03 درصد، این کار باعث می شود تا کاربید کافی برای به وجود آمدن خوردگی بین دانه ای به وجود نیاید.

ب) با استفاده از منحنی های حساس سازی دما-زمان، می توان از حساس شدن جلوگیری و تاثیر میزان کربن را روی این پدیده مشاهده نمود. مقدار کربن می تواند بر درجه ی حساس سازی تاثیر گذار باشد. حساس سازی در فولاد زنگ نزن 304 با افزایش مقدار کربن آن خیلی سریع تر رخ می دهد. بررسی ها نشان می دهد که تحت یک انرژی و سرعت جوشکاری معین، پوسیدگی جوش در فولاد زنگ نزن 304 با افزایش مقدار کربن افزایش می یابد.

ج) استفاده از فولادهای پایدار. این گونه فولادهای زنگ نزن حاوی تیتانیوم و یا نیوبیوم بوده که میل ترکیب با کربن دارند و به آسانی کاربید تشکییل می دهند، این موضوع باعث می شود حتی وقتی در مدت طولانی در معرض دمای حساس شدن قرار بگیرند، کروم در حلال باقی بماند، و شکل گیری کاربیدهای مرزدانه غنی از کروم را به حداقل می رسانند.

تنها راه حل اصلاح فولادهای زنگ نزن آستنیتی حساس شده، عملیات تابکاری آن ها می باشد.

 

خوردگی شیار چاقویی

 

خوردگی شیار چاقویی

اگرچه فولادهای زنگ نزن آستنیتی پایدار به پوسیدگی جوش حساس نیستند، ولی آن ها می توانند به نوع متفاوتی از حمله خوردگی بین دانه ای که خوردگی چاقویی نامیده می شود، حساس باشد. مانند پوسیدگی جوش، خوردگی شیار چاقویی نیز به وسیله رسوب کاربیدی کروم در مرزدانه ها رخ می دهد. این نوع خوردگی با پوسیدگی جوش متفاوت است. این تفاوت عبارت است از:

  • خوردگی شیار چاقویی در منطقه باریک خیلی نزدیک به فلز جوش رخ می دهد.
  • خوردگی شیار چاقویی در فولادهای زنگ نزن پایدار رخ می دهد.

 

روش های پیشگیری از خوردگی شیار چاقویی

الف) عملیات حرارتی پس از جوشکاری در محدوده درجه حرارت 1000 تا 1100 درجه سانتی گراد سبب حل شدن کاربید کروم می شود.

ب) استفاده از فولادهای آلیاژی کم کربن، احتمال رسوب کاربید کروم را کاهش می دهد.

ج) گاهی اوقات با اصلاح روش یا برنامه جوشکاری می توان از حمله شیار چاقویی جلوگیری کرد.

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

فرایند خوردگی و زنگ زدگی فلزات
1403/05/11

فرآیند خوردگی

خوردگی فلزات فرآیندی است که در آن فلزات به اعداد اکسایش اصلی خود می‌رسند. درحقیقت، خوردگی فلزات یک واکنش اکسایش و کاهش است که در آن، فلز توسط محیط اطراف خود اکسید می‌شود. به طور معمول،‌ اکسیژن هوا در این فرآیندها نقش اکسنده دارد.

ضد خوردگی تجهیزات مسی
1403/05/28

ضد خوردگی مس

ضد خوردگی مس محصول فوق العاده موثری می باشد که باتوجه به کاربرد مس در صنایع مختلف، سلامت و طول عمر سیستم را تضمین می نماید.

خسارات ناشی از خوردگی در صنایع و تاسیسات
1403/07/17

مهندسی خوردگی(عوامل کلی موثر بر تخریب های ناشی از خوردگی)

میزان تاثیر عوامل مختلف در خسارات ناشی از خوردگی عبارتند از : 1_ طراحی، انتخاب مواد و فرآیند 2_ فقدان دستورالعمل های لازم 3_ خطای انسانی 4_ بازرسی ضعیف 5_ چیدمان، نصب و هماهنگی ضعیف 6_ عدم پیش بینی موارد ناخواسته 7_ سایر موارد

خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی در تاسیسات و تجهیزات در صنایع
1403/07/17

مهندسی خوردگی (خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی)

سرمایه گذاری در کنترل خوردگی نوعی سودآوری است. عدم توجه به مشکلات خوردگی در هر واحد صنعتی و تولیدی، هزینه های پنهانی به دنبال دارد که اجتناب از آن غیر ممکن است. اولین قدم در اقتصاد خوردگی انتخاب روشی مناسب به منظور حداکثر کاهش هزینه های خوردگی است. این هزینه ها می تواند شامل: مخارج تولید و تجهیزات، از بین رفتن محصولات با ارزش، ظاهر نامطلوب محصول، هزینه های زیست محیطی و … باشد.

استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع
1403/07/18

مدیریت خوردگی

مدیریت خوردگی اقدامی است به منظور سازمان‌ دهی فعالیت‌ های خوردگی و روش‌ های کنترل آن‌ که در سال های اخیر در صنایع مختلف جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. با گسترش روز افزون فناوری‌ های جلوگیری از خوردگی، انتخاب روش‌ های مناسب برای کنترل خوردگی در یک واحد خاص، نیاز به اجرای یک برنامه مدون و جامع به نام مدیریت خوردگی، ضروری به نظر می‌رسد. مدیریت خوردگی مجموعه‌ ای از روش‌ ها و راهکارهایی است که در یک سیستم برای جلوگیری از خوردگی اعمال می‌ شود تا از نظر اقتصادی روش‌ های مقابله با خوردگی بهینه شود.

خوردگی چیست؟ انواع مختلف خوردگی
1403/07/23

خوردگی چیست؟

کاهش یافتن تدریجی (تحلیل رفتن) فلزات به واسطه فعل و انفعالات شیمیایی و الکتروشیمیایی، خوردگی نامیده می شود که سالیانه خسارات مالی چشمگیری به صنایع وارد میکند. به عنوان مثال، در سیستم‌ های آبی، انواع مختلف خوردگی به صورت یک فرآیند الکتروشیمیایی تعریف می گردد.

راه های پیشگیری از خوردگی و محلول ضد خوردگی
1403/07/24

راه های پیشگیری از خوردگی

هر فرآیند تأخیر در خوردگی، بازدارندگی خوردگی (پیشگیری از خوردگی) است. به‌طور کلی بازدارندگی خوردگی به معنای کاهش نرخ اکسایش فلز یا افزودن یک ترکیب شیمیایی است که در تماس با محلول در سیستم خواهد بود. بازدارنده خوردگی ممکن است به صورت مایع، بخار و یا هر دو صورت اضافه‌ شده باشد. به‌ طور خاص، بازدارنده خوردگی یک ترکیب شیمیایی است که به فاز مایع، به گونه‌ای که روی سطح فلز تأثیرگذار باشد، اضافه می‌گردد.

رسوب و خوردگی در سیستم های دارای گردش آب
1403/07/25

رسوب و خوردگی در سیستم های آب پالایشگاه و پتروشیمی

همانند موجودات زنده که بدون آب نمی توانند زنده بمانند، پالایشگاه های نفت و کارخانه های پتروشیمی نیز بدون آب نمی توانند کار کنند. آب در سیستم های خنک کننده آبی، برای تهیه بخار و سیستم اطفا حریق استفاده می شود. فرآورده های نفتی و سوخت هایی که پس از تقطیر و فرآیندهای مختلف کاتالیزوری و کراکینگ تولید می شوند، باید سرد شوند. آب بهترین سیال برای این کار است.