قلیائیت (alkalinity) آب و اهمیت آن

اهمیت قلیائیت آب و روش های اندازه گیری قلیائیت آب

قلیائیت آب چیست؟

از نظر شیمیایی، قلیائیت (Alkalinity) آب نشانگر مقدار ظرفیت خنثی شدن آن به وسیله اسید می باشد. خنثی شدن آب به معنی رسیدن pH  آب به حدود 5/4 است.

قلیائیت (Alkalinity) آب های طبیعی به سبب وجود هیدروکسیدها، کربنات ها و بی­کربنات می باشد. البته یون های دیگری مانند فسفات ها، سیلیکات ها و بورات ها نیز می توانند موجب قلیائیت شوند ولی به دلیل غلظت بسیار کم آنها در مقایسه با یون های سری اول می توان از قلیائیت ناشی از آن ها صرف نظر کرد.

 

روش های اندازه گیری قلیائیت آب (alkalinity)

الف) قلیائیت ساده یا قلیائیت نسبت به فنل فتالئین (Pa):

این قلیائیت شامل آنیون هایی است که در pH بالاتر از 3/8 به وسیله یک اسید استاندارد و در حضور معرف فنل فتالئین تیتر می شوند.

 

ب) قلیائیت کل یا قلیائیت نسبت به متیل اورانژ (M):

این قلیائیت کل آنیون هایی را که در pH بالاتر از 3/4  توسط یک اسید استاندارد و در حضور معرف متیل اورانژ تیتر می شوند، شامل می شود.

 

اهمیت قلیائیت

قلیائیت (Alkalinity) عامل موثر بر خورندگی و رسوب گذاری آب است. برای نمونه می توان گفت، قلیائیت آب مورد استفاده در دیگ ­های بخار باید به اندازه کافی بالا باشد تا از خورده شدن دیواره دیگ ها جلوگیری شود. همچنین قلیائیت نباید به حدی بالا باشد که سبب انتقال مواد جامد به وسیله بخار شود و یا سبب شکنندگی قلیایی شود و در دیواره دیگ ها ایجاد ترک نماید.

 

رابطه قلیائیت با pH

قلیائیت با pH رابطه نزدیکی دارد، به گونه ای که هر چه قلیائیت ساده (Pa) بیشتر باشد نشانگر بالاتر بودن غلظت هیدروکسیدها و کربنات ها است، بنابراین pH بالاتر می رود و محلول قلیایی تر می گردد.

 

    اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

انواع سختی آب
1403/05/31

سختی آب

آب سخت واژه ای است که به آب حاوی کاتیون های کلسیم، منیزیم، استرانسیم، آهن، منگنز و … گفته می شود. با توجه به اینکه میزان استرانسیم، آهن و منگنز در آب بسیار کم است بنابراین کاتیون های کلسیم و منیزیم عامل اصلی ایجاد سختی آب به حساب می آیند.

رابطه قلیائیت با غلظت هیدروکسید و کربنات
1403/05/31

اسیدیته و قلیائیت آب

عامل موثر بر خورندگی و رسوب گذاری آب، قلیائیت میباشد. برای نمونه می توان گفت، قلیائیت آب مورد استفاده در دیگ های بخار باید به اندازه کافی بالا باشد تا از خورده شدن دیواره دیگ ها جلوگیری شود.

روش های اندازه گیری جامدات محلول در آب
1403/07/04

روش های اندازه گیری جامدات محلول در آب

منظور از TDS کل مواد جامد محلول در آب است که برابر مجموع غلظت همه یونهای موجود در آب می باشد. مواد محلول در آب ممکن است از نظر ماهیت « آلی » یا « معدنی » باشند. کل جامدات محلول در آب TDS را نمی‌توان به عنوان معیار اصلی مشخص کننده کیفیت آب در نظر گرفت و بیشتر درجه شفافیت آب را مشخص می‌کند.

تعیین میزان کلرید موجود در آب و غلظت کلراید
1403/07/07

کلرید به چه روش هایی اندازه گیری می شود؟

کلرید، به شکل یون کلرید (Cl-)، یکی از مهمترین آنیون های معدنی در آب و فاضلاب است. طعم شور با توجه به غلظت کلرید متغیر است و وابسته به ترکیب شیمیایی آب است. برخی از آب های حاوی 250 میلی گرم Cl- / L در صورتی که کاتیون سدیم باشد ممکن است دارای طعم شور قابل تشخیص باشند.

اهمیت اندازه گیری مقدار pH موجود در آب
1403/07/08

اهمیت اندازه گیری pH آب

اندازه گیری pH یکی از مهمترین و معمول ترین آزمایشات در شیمی آب است. تقریبا هر مرحله از تامین آب و تصفیه فاضلاب (به عنوان مثال، خنثی سازی اسید-باز، نرم سازی آب، ته نشینی، انعقاد، ضدعفونی کردن و کنترل خوردگی) به pH وابسته است. pH در اندازه گیری قلیائیت و دی اکسید کربن و بسیاری دیگر از تعادلات اسید و باز استفاده می شود. در دمای مشخصی، شدت فعالیت اسیدی یا بازی یک محلول با pH یا فعالیت یون هیدروژن نشان داده می شود.

کیت اندازه گیری سختی کل آب
1403/07/09

کیت سختی کل چیست؟

سختی آب تقریباً به طور کامل توسط یون های کلسیم و منیزیم ایجاد می شود. سایر فلزات دو و سه ظرفیتی نیز اثر مشابهی دارند، اما معمولاً در غلظت کافی در آبهای آشامیدنی وجود ندارند تا مشکلات ایجاد کنند. سختی زیاد مانع از تشکیل چربی با صابون می شود و می تواند باعث ایجاد رسوب در سیستم های آب بخصوص دیگ های بخار، سیستم های خنک کننده و لوله کشی های آب شیرین و … شود.

اندازه گیری اسیدی و قلیائیت آب با استفاده از کیت pH آب
1403/07/11

کیت اندازه گیری pH آب

براي آزمايش و اندازه گیری سريع و ساده pH آبهاي آشاميدني و صنعتي به منظور حفظ سلامت و پيشگيري از تخريب دستگاه ها و همچنين کنترل فرآيندهاي توليد، از کیت اندازه گیری pH استفاده می کنیم.

تفاوت هدایت الکتریکی آب و رسانایی آب
1403/07/17

هدایت الکتریکی آب (EC)

هدایت الکتریکی آب (EC)، اندازه گیری توانایی آب برای عبور جریان الکتریکی است. این توانایی مستقیماً به غلظت یون های رسانای موجود در آب بستگی دارد. این یون های رسانا به دلیل حضور مواد غیر آلی مانند کلریدها، مواد قلیایی، ترکیبات کربنات و سولفیدها و نمک های محلول به وجود می آیند. بیشتر فلزات بدلیل تعداد زیاد الکترون های آزاد رسانای الکتریسیته فوق العاده خوبی هستند.