قلیائیت (alkalinity) آب و اهمیت آن
قلیائیت آب چیست؟
از نظر شیمیایی، قلیائیت (Alkalinity) آب نشانگر مقدار ظرفیت خنثی شدن آن به وسیله اسید می باشد. خنثی شدن آب به معنی رسیدن pH آب به حدود 5/4 است.
قلیائیت (Alkalinity) آب های طبیعی به سبب وجود هیدروکسیدها، کربنات ها و بیکربنات می باشد. البته یون های دیگری مانند فسفات ها، سیلیکات ها و بورات ها نیز می توانند موجب قلیائیت شوند ولی به دلیل غلظت بسیار کم آنها در مقایسه با یون های سری اول می توان از قلیائیت ناشی از آن ها صرف نظر کرد.
روش های اندازه گیری قلیائیت آب (alkalinity)
الف) قلیائیت ساده یا قلیائیت نسبت به فنل فتالئین (Pa):
این قلیائیت شامل آنیون هایی است که در pH بالاتر از 3/8 به وسیله یک اسید استاندارد و در حضور معرف فنل فتالئین تیتر می شوند.
ب) قلیائیت کل یا قلیائیت نسبت به متیل اورانژ (M):
این قلیائیت کل آنیون هایی را که در pH بالاتر از 3/4 توسط یک اسید استاندارد و در حضور معرف متیل اورانژ تیتر می شوند، شامل می شود.
اهمیت قلیائیت
قلیائیت (Alkalinity) عامل موثر بر خورندگی و رسوب گذاری آب است. برای نمونه می توان گفت، قلیائیت آب مورد استفاده در دیگ های بخار باید به اندازه کافی بالا باشد تا از خورده شدن دیواره دیگ ها جلوگیری شود. همچنین قلیائیت نباید به حدی بالا باشد که سبب انتقال مواد جامد به وسیله بخار شود و یا سبب شکنندگی قلیایی شود و در دیواره دیگ ها ایجاد ترک نماید.
رابطه قلیائیت با pH
قلیائیت با pH رابطه نزدیکی دارد، به گونه ای که هر چه قلیائیت ساده (Pa) بیشتر باشد نشانگر بالاتر بودن غلظت هیدروکسیدها و کربنات ها است، بنابراین pH بالاتر می رود و محلول قلیایی تر می گردد.
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را ارسال کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.