ذخایر آب کره زمین

رسوبات آب در بخش صنعت

میزان ذخایر آب کره زمین

آب مایه حیات و تداوم زندگی موجودات زنده و همچنین عامل اساسی در پیدایش اجتماعات و تمدن‌های بشری است. امروزه حجم کل آب‌کره‌ زمین که منبع زندگی تمام موجودات به شمار می‌رود از زمان تشکیل تاکنون، تقریباً ثابت و غیرقابل تغییر مانده است. این منابع آب حدود ۵/۴ میلیارد سال پیش به وجود آمده است.

میزان آب شیرین جهان

مقدار کل آب موجود در کره زمین ۱۶۵۰ میلیون کیلومترمکعب است، که تقریباً ۹۷ درصد از آن برای مصارف انسانی غیرقابل استفاده‌اند و تنها سه ‌درصد منابع آب شیرین وجود دارد که در مجموع ۷۸درصد از منابع آب شیرین هم به‌طور مستقیم در دسترس نیستند به این دلیل که یا در یخچال‌ها و سفره‌های آب زیرزمینی قرار دارند، یا اینکه آلوده‌شده‌اند.

افزایش تقاضای آب در جهان

در یک قرن گذشته با افزایش جمعیت و بالا رفتن استاندارد زندگی، رشد اقتصادی و پیشرفت‌های صنعتی و توسعه کشاورزی، مصرف آب افزایش ‌یافته و این امر منجر به کاهش سرانه آب ‌شده است. در حال حاضر مصرف آب سه برابر شده که از این مقدار ۲۳۰ درصد ناشی از رشد جمعیت و بقیه نتیجه افزایش سرانه مصرف آب بوده است. در طول قرن گذشته بهره‌برداری از منابع آب جهان هفت برابر و مصارف صنعتی ۳۰ برابر شده است و تقاضا بر آب هرسال ۳/۲درصد افزایش می‌یابد.

میزان متوسط بارش در ایران ۲۴۸ میلی‌متر یا ۴۱۳ میلیارد مترمکعب است. این میزان یک‌سوم متوسط بارش در جهان است.

مصارف آب ایران و جهان

درحالی‌که یک درصد جمعیت جهان در ایران زندگی می‌کنند، سهم ایران از منابع آب تجدید پذیر فقط ۳۶ صدم درصد است. از ۴۱۳ میلیارد مترمکعب بارش سالانه ۲۶۹ میلیارد مترمکعب هم به اشکال مختلف از دست می‌رود.

متوسط مصرف آب جهان

با توجه به اينكه ۹۲ درصد آب مصرفي در كشور مربوط به بخش كشاورزي است متوسط مصرف آب جهاني در بخش كشاورزي ۷۰ درصد است كه اين آمار نشان مي‌دهد ايران ۲۲ درصد بيشتر از متوسط جهاني مصرف دارد.

 

میزان مصرف آب در بخش کشاورزی

سالا‌نه در كشور ۹۵ ميليارد مترمکعب آب مصرف مي‌شود كه ۹۲ درصد آن در بخش كشاورزي، ۶ درصد در بخش شرب و خانگي روستايي و شهري، ۱ درصد در بخش صنعت و ۱/۵ درصد در بخش عمومي و پارك­ها مصرف مي‌شود.

مصرف ۹۲ درصد آب در بخش كشاورزي بسيار بالا‌ست چرا كه متوسط مصرف آب در جهان در بخش كشاورزي ۷۰ درصد بوده و حتي برخي از كشورها موفق شده‌اند اين مصرف را به ۵۰ درصد كاهش دهند.

متوسط مصرف آب در بخش شرب در جهان ۱۰ تا ۱۲ درصد است درحالی‌که در كشور اين ميزان ۶ درصد است.

منابع آب و صنعت

اما مصرف آب در بخش صنعت بسيار پايين است كه بايد الگوي مصرف آب در بخش صنعت در اولويت قرار بگيرد منتها همین اتفاق باعث مشکلات عدیده‌ای در به وجود آمدن رسوب گردیده است که ضمن بررسی آن می‌بایستی نسبت به کنترل و پیشگیری از آن اقداماتی را مبذول داشت تا جایی که این تغییر نگرش منجربه تغییر الگو رفتاری گردد و پیشگیری ازتشکیل رسوب و کنترل سختی جایگزین اسیدشویی گردد.

رابطه منابع آب و رسوب

رابطه مستقیم  منابع آب و رسوب به‌طور مستقیم بر هم اثرگذار هستند بدین معنی که هر چه آب فراوان‌تر و در دسترس تر باشد کنترل و نگهداری از تاسیسات همراه با دانش فنی آسان‌تر شده و هزینه‌های جاری صنعتگران نیز کاهش می یابد.

جلوگیری از خوردگی تاسیسات

حال با توجه به منابع آبی بسیار کم و سختی آب که به ‌واسطه چاه‌های آهکی که بیشتر منابع آبی صنعت گران را در ایران  تشکیل می‌دهد شایسته است که کنترل و نگهداری با روش‌های مدرن را جایگزین دستگاه‌های قدیمی کرده و ضمن بهره‌وری بالا در کلیه سیستم‌های حرارتی و برودتی در حفظ تاسیسات در برابر خوردگی دقت بیشتری به عمل بیاوریم.

در همین راستا، شرکت پژوهشی صنعتی آبریزان با بهره گیری از متخصصان خود، اختراعاتی را در زمینه رسوب برداری به صنایع مختلف ارائه نموده است. محلولهای شیمیایی تخصصی تولیدی این شرکت که در حوزه آب جهت جلوگیری از رسوبات و خوردگی تاسیسات در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره تمامی محصولات و اختراعات شرکت تولیدی آبریزان، به صفحه محصولات آبریزان مراجعه نمایید.

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

ناخالصی و ویژگی های آب
1403/06/06

ناخالصی های موجود در آب

آب خالص در طبیعت به دلیل ویژگی حلالیت بالای آن، وجود ندارد و دارای ناخالصی های گوناگون می باشد. ناخالصی آب را به سه دسته ی کلی مواد جامد محلول، مواد جامد معلق و کلوئیدی و گازها دسته بندی می نمایند.

مکانیسم اسمز طبیعی و اسمز معکوس
1403/07/11

اسمز معکوس و اسمز طبیعی چیست؟

خاصیت اسمزی به عبور یک حلال از بخش محلول رقیق به بخش محلول غلیظ از درون یک غشا نیمه تراوا گفته می شود. فرآیند اسمز معکوس یکی از شیوه های گسترده جداسازی است، که کاربردهای مختلفی دارد. شیرین سازی آب دریا، جداسازی مواد آلی و سمی از پساب های صنعتی دو مورد مهم استفاده از این تکنولوژی می باشد.

تصفیه مقدماتی آب جهت بهبود عملکرد ممبراین در اسمز معکوس
1403/07/15

تصفیه مقدماتی آب جهت استفاده بهینه از غشا در اسمز معکوس

تصفیه مقدماتی به منظور استفاده بهینه از غشاها و افزایش زمان کارکرد غشا انجام می گیرد و در طی این عملیات آب را آماده عبور از روی غشا می سازند.

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب آشامیدنی
1403/07/15

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب لوله کشی

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب در تاسيسات لوله كشی منازل و سيستم توزیع آب باعث نشت فلزاتی مانند سرب به آب آشاميدنی می شود. سرب به عنوان گسترده ترين عنصر سنگين و سمي در محيط زيست، به صورت طبيعي به ميزان ۱ تا ۱۰ ميكروگرم در ليتـر در آب رودخانه ها وجود دارد. تركيبات سرب در نتيجه بهره برداري از معادن، صنايع باطري سازي، سوخت هاي فسيلي، رنـگ سـازي و صـنايع شيشه و لعاب به منابع آبي وارد مي گردند.

انواع سیستم های انتقال آب روباز و مجاری تحت فشار
1403/07/23

انواع سیستم های انتقال آب

سیستم های انتقال آب ، کانال های لازم برای انتقال آب از نقطه ای به نقطه ی دیگر را شامل می شوند. در بیشتر موارد، انتقال آب از منبع آن به تاسیسات تصفیه و از آن جا به مصرف کننده ها ضروری است. پمپاژ به منظور تامین انرژی لازم برای به حرکت در آوردن آب، از ابتدا تا انتهای سیستم انتقال به کار می رود. ایستگاه های پمپاژ معمولا در آب گیر آب خام، تصفیه خانه و شبکه ی توزیع قرار داده می شوند.

نرم سازی آب به شیوه ته نشینی
1403/08/12

فرآیندهای نرم سازی آب به شیوه ته نشینی

فرآیندهای نرم سازی به منظور کاهش سختی آب به کار می روند. با استفاده از مواد شیمیایی، سختی آب تحت واکنش های شیمیایی قرار می گیرد و رسوب می نماید. که در نتیجه سختی آب کاهش می یابد. سختی آب به دلیل وجود کربنات ها، سولفات ها، کلریدها و نیترات های فلزات کلسیم، منیزیم، آهن و آلومینیوم است.