غشاهای شیشه ای

غشاهای شیشه ای

مقدمه

یک شیشه ی سیلیکاتی به کار رفته برای غشاهای شیشه ای متشکل از یک ساختار سه بعدی نامتناهی از گروه های SiO4  چهار بار منفی است که در آن هر سیلیسیم به چهار اکسیژن و هر اکسیژن به دو سیلیسیم پیوند شده است. در درون شبکه ی این ساختار  کاتیون های کافی وجود دارند تا بار منفی گروه  سیلیکات را خنثی کنند. کاتیون های تکبار مانند سدیم و لیتیم در شبکه حرکت می کنند و مسئول رسانش الکتریکی در درون غشا هستند.

 

نمگیری غشاهای شیشه ای

سطح غشاهای شیشه ای باید قبل از اینکه به عنوان یک الکترود PH عمل کند آبپوشیده شود. مقدار آب درگیر تقریبا 50mg به ازای هر سانتی متر مکعب شیشه است. شیشه های نانمگیر هیچ جوابی نسبت به PH نشان نمیدهند. حتی شیشه های نمگیر بعد از آب زدایی بر اثر نگهداری روی یک خشک کن حساسیت PH خود را از دست می دهند. با وجود این اثر برگشت پذیر است و جواب می تواند با خیساندن غشاهای شیشه ای در آب دوباره برگردد.

آبدار شدن غشاهای شیشه ای حساس به PH شامل واکنش تبادل یون بین کاتیون های تکبار در شبکه شیشه و پروتون ها از محلولی است که در آن الکترود فرو رفته است. فرایند شامل تنها کاتیون های تک والانسی است زیرا کاتیون های دو و سه والانسی به شدت در درون ساختار سیلیکاتی نگه داشته می شوند و نمی توانند با یون های در محلول تبادل کنند.

ثابت تعادل برای این فرآیند به حدی بزرگ است که سطح غشاهای شیشه ای آبپوشیده معمولا به طور کامل متشکل از سیلیسیک اسید(H Gl) است. یک استثنا در این مورد در محیط های قلیایی قوی وجود دارد که در آنها  غلظت یون هیدروژن خیلی کم و غلظت یون سدیم خیلی زیاد است. در اینجا کسر قابل توجهی از مکان های ShO4 چهار بار منفی را یون های سدیم اشغال می کنند.

 

رسانش الکتریکی در عرض غشاهای شیشه ای

برای این که یک غشا شیشه ای به عنوان یک الکترود نشان دهنده برای کاتیون ها عمل کند باید الکتریسیته را هدایت نماید. رسانش در درون غشا آبپوشیده شامل حرکت یونهای سدیم و هیدروزن است. یون های سدیم بار را در درون قسمت خشک غشا حمل می کند و پروتونها در لایه زل متحرکند. رسانش در عرض سطح مشترک محلول/ زل با واکنشهای زیر صورت می گیرد:

H + Gl HGl

شیشه 1        شیشه 1                  محلول 1

HGl H + Gl

شیشه 2   محلول 2  شیشه 2

که در آن زیر نویس 1 به سطح مشترک بین شیشه و محلول آنالیت و زیر نویس 2 به سطح مشترک بین محلول درونی و شیشه اشاره دارد. موقعیت این دو تعادل را غلظت یونهای هیدروزن در محلولهای دو طرف غشا تعیین می کنند. چنانچه این موقعیتها با یکدیگر تفاوت داشته باشند سطحی که در ان تفکیک بیشتری  صورت گیرد نسبت به سطح دیگر منفی خواهد بود. بنابراین یک پتانسیل مرزی Eb در عرض غشا به وجود می اید. بزرگی پتانسیل مرزی به نسبت غلظت یونهای هیدروزن دو محلول وابسته است. این اختلاف پتانسیل است که به عنوان پارامتر تجزیه ای در اندازه گیری پتانسیل سنجی  PHعمل می کند.

((منبع: مبانی شیمی تجزیه-اسکوگ- وست-هالر))

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

آنالیز ساختار مواد با استفاده از دستگاه اشعه ایکس(XRF)
1403/06/21

آشنایی با آنالیز XRD و کاربردهای آن

پراش اشعه ایکس یا آنالیز XRD، دستگاهی است برای اندازه گیری فواصل صفحات اتمی یا به عبارتی شناسایی ساختمان مواد که نتیجه آن تعیین نام کانی یا کانی های تشکیل دهنده نمونه می باشد. دستگاه طیف سنج پراش اشعه ایکس XRD به طور وسیعی در شناسایی نمونه های مجهول جامد کریستالی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله مواردی که میتوان در XRD تعیین کرد تشخیص فاز کریستال، اندازه و شکل دانه کریستال، ترکیب اتمهای کریستال و ساختار آن و … میباشد. الگوی پراش اشعه X برای هر ماده، یکتا و منحصر به فردی میباشد.

آنالیز اشعه ایکس با استفاده از دستگاه طیف سنج XRF
1403/07/02

طیف سنج فلوئورسانس اشعه ایکس (X Ray Fluorescence)

فلوئورسانس پرتو اشعه ایکس یا آنالیز XRF انتشار مشخصه “ثانویه” (یا فلوئورسنت) اشعه X از ماده ای است که با بمباران پرتوهای پر انرژی X یا پرتوهای گاما برانگیخته شده است.

لوزی خطر
1403/10/03

لوزی خطر

انجمن ملی حفاظت حریق آمریکا (NFPA) استانداردی را تحت عنوان NFPA 704 تدوین کرد که برای شناسایی خطرات مواد (علی الخصوص مواد شیمیایی) به کار می رود. در بین کارشناسان ایمنی و بهداشت حرفه ای، این استاندارد به لوزی خطر (Hazard Diamond) مشهور شده است. به نظر می رسد لوزی نجات، شاید اسم مناسب تری برای لوزی خطر می بود!

pH متری و روش های آن
1403/10/03

pH متری و روش های آن

pH آب غلظت یون های هیدروژن و اسیدیته یا قلیایی بودن آن را مشخص می کند. آب خالص به میزان خیلی کم به یون های H و OH تجزیه می شود. pH آب آشامیدنی معمولا باید در حدود 7 (خنثی) باشد. در حالتی که pH کمتر از 7 باشد، آب حالت اسیدی و در صورت pH بالای 7 باشد، آب خاصیت قلیایی به خود می گیرد.

کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
1403/10/04

کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC)

آنالیز HPLC یا کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، مناسب برای آنالیز و جداسازی ترکیبات شیمیایی و گیاهی بوده و در زمینه های مختلف شیمی، داروسازی، شیمی صنعتی و تشخیص های کلینیکی کاربرد دارد.

دستگاه اتولب
1403/10/04

دستگاه اتولب

دستگاه اتولب یک انتخاب ایده آل برای کسانی است که به دنبال آنالایزر الکتروشیمیایی کم هزینه و فشرده اما با کارایی بالا هستند. کاملاً با نرم افزار NOVA یکپارچه شده است، این ابزار جمع و جور می تواند اندازه گیری مقاومت در فرکانس میکروهرتز تا مگاهرتز را انجام دهد.

طیف سنج مادون قرمز
1403/10/04

طیف سنج مادون قرمز FTIR

طیف سنج مادون قرمز (FTIR) روشی است که دانشمندان برای تعیین ساختار مولکولها با جذب مشخصه مولکولها از اشعه مادون قرمز استفاده می کنند. طیف مادون قرمز طیف ارتعاشی مولکولی است. در هنگام قرار گرفتن در معرض اشعه مادون قرمز، مولکولهای نمونه به صورت انتخابی تابش طول موجهای خاص را جذب می کنند که باعث تغییر لحظه دو قطبی مولکولهای نمونه می شود.

اسپکتروفتومتر
1403/10/05

UV-Vis یا طیف سنج مرئی فرابنفش (اسپکتروفتومتر)

اسپکتروفتومتر یا طیف سنج مرئی و ماوراء بنفش که گاهی یو وی هم نامیده می شود، دستگاهی برای اندازه گیری مقدار یک ماده بر اساس میزان جذب الکترومغناطیسی آن ماده می باشد.