اثرات مضر هیدرازین بر روی انسان
تاثیر هیدرازین بر سلامت انسان
با وجود استفاده های صنعتی گسترده از هیدرازین، مطالعات مدون کمی درباره اثرات مضر آن در انسان انجام گرفته است.انسان ممکن است از راه های مختلفی از جمله شغلی، مصرف داروهای حاوی هیدرازین، مصرف سیگار یا به صورت تصادفی در معرض هیدرازین قرار گیرد.
هیدرازین از طریق پوست، ریه و دستگاه گوارش جذب و به سرعت در سراسر بدن پخش میشود. در مورد مسمومیت های حاد انسان، استفراغ، آسیب های متعدد دستگاه تنفسی، سیستم اعصاب مرکزی کبد و کلیه ها گزارش شده است.
آیا خوردن هیدرازین کشنده است؟
با این همه گزارش های موجود از مسمومیت های حاد خوراکی با هیدرازین روشن میکند که خوردن حدود 20 تا 50 میلی لیتر هیدرازین ممکن است مرگ آور باشد. اغلب اثرات مشاهده شده در افرادی که در معرض هیدرازین قرار گرفته اند، در حیوانات آزمایشگاهی نیز دیده شده است. علاوه بر اثرات فوق، کاهش وزن بدن، کم خونی، کاهش قند خون و چربی کبد نیز در برخی موارد مشاهده شده است.
سمیت هیدرازین برای جنین
سمیت هیدرازین نسبت به جنین و جوانه برخی حیوانات آزمایشگاهی و گیاهان به اثبات رسیده است، ولی اطلاعاتی در مورد سمیت هیدرازین بر جنین انسان وجود ندارد. سوزش پوست و چشم در انسان بر اثر تماس با هیدرازین مشاهده شده است، ولی اطلاعات کافی برای بیان بدون اثرات سوزش آور وجود ندارد. هیدرازین حساسیت زای قوی برای پوست انسان بوده، با مشتقات خود تداخل میکند.
آیا هیدرازین سرطان زا میباشد؟
هیدرازین در مطالعات خارج از محیط زنده بدن در برخی از گیاهان، باکتری ها، قارچ ها و سلول های پستانداران، جهش ژنی و انحرافات کروموزومی ایجاد میکند. سرطان زایی هیدرازین در جانوران آزمایشگاهی به اثبات رسیده است، ولی در مورد انسان، داده های کافی برای چنین ادعایی وجود ندارد. در غیاب چنین داده هایی و با در نظر گرفتن اطلاعات موجود در مورد جهش زایی و سرطان زایی هیدرازین در حیوانات، هیدرازین از سوی موسسه بین المللی سرطان، به عنوان یک ماده سرطانزا برای انسان معرفی شده است. بدین ترتیب باید قرار گرفتن انسان در معرض هیدرازین به حداقل ممکن کاهش داده شود.
میزان مجاز هیدرازین برای انسان و سایر موجودات
هیدرازین بجز در موارد تصادفی و حوادث، خطر قابل توجهی برای مردم عادی ندارد. ولی در محیط های صنعتی کارکنان را تهدید میکند. آستانه تشخیص بوی هیدرازین با حس بویایی انسان حدود 3 تا 5ppmاست. در حالی که غلظت مجاز هیدرازین در محیط خیلی کمتر و در حدود چند دهمppmاست. به این دلیل، در محیط های صنعتی که از این ماده استفاده می شود، باید تا حد امکان از آن در سیستم های بسته استفاده و همچنین تجهیزات دقیقی برای تشخیص غلظت های پایین آن در هوا فراهم شود.
تجزیه هیدرازین در آب کند است و به شرایط فیزیکی و شیمیایی آن بستگی دارد. وجود هیدرازین برای گیاهان و میکروارگانیسم های آبزی خطرناک است. باید به استفاده از روش های صحیح انبارداری، حمل و نقل و دفع ضایعات از آلودگی آب، هوا و خاک جلوگیری شود.
یکی از نکات مهم دیگر، آموزش کارکنان با چگونگی پیشگیری و نیز کمک های اولیه در صورت بروز خطرهاست. همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، متاسفانه در اغلب نیروگاه های کشور به دلیل عدم آگاهی کافی و در موارد زیادی بی توجهی، محلول هیدرازین بدون رعایت کوچک ترین موارد ایمنی جابه جا و مصرف می شود. بدین وسیله به نظر می رسد ارائه آگاهی ها و اطلاعات لازم به کارگران و حتی برخی از دست اندرکاران نیروگاه های کشور، زمینه خطرها و عوارض کوتاه مدت و دراز مدت ناشی از هیدرازین از سوی مسئولین ذیربط ضروری است و لازم است کلیه افرادی که در معرض تماس با هیدرازین قرار دارند یا امکان قرار گرفتن آنها در معرض هیدرازین وجود دارد، دوره های آموزشی خاصی را در زمینه روش های صحیح حمل و نقل، استفاده، از بین بردن ضایعات و همچنین روش های صحیح مقابله با حوادث ناشی از هیدرازین طی کنند.
- هیدرازین توسطOSHAیک ماده سرطان زا شناخته شده( ppm.0=TLV ) و برای سلامتی انسان بسیار خطرناک می باشد.
- هیدرازین آلوده کننده محیط زیست است.
- هیدرازین تولید خارج از کشور بوده و ارز بر می باشد.
- مقدار خوردگی بیشتر است (مقادیر یون آهن در نقاط مختلف سیکل آب و بخار بیشتر است).
- سرعت رشد ضخامت لایه محافظ بیشتر است ( معمولا هر 4 سال یک مرتبه اسید شوئی لازم است).
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را ارسال کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.