مواد آلی و سنجش مقدار آن

مواد آلی و سنجش مقدار مواد آلی موجود در آب

سنجش مقدار مواد آلی

برای اندازه گیری مقدار مواد آلی موجود در آب روش های مختلفی وجود دارد. از جمله این روش ها اندازه گیری بخش مواد فرار، اندازه گیری کل مواد جامد،BOD وCOD ، می باشد. چون اندازه گیری بخش مواد فرار و سنجش کل مواد جامد دارای خطای نسبتا زیادی است بیشتر از اندازه گیری اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی(BOD)و اکسیژن مورد نیاز شیمیایی(COD)برای به دست آوردن مقدار مواد آلی موجود در آب استفاده می شود.

 

اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (Biochemical Oxygen Demand-BOD)

آن دسته از موادی که توسط باکتری ها تجزیه می شوند، توسط این شاخص سنجیده می شوند. در این اندازه گیری به جای آن که مقدار موادی را که مورد اکسایش قرار می گیرند تعیین کنند، مقدار اکسیژنی را که میکروارگانیسم های تجزیه کننده هوازی لازم دارند تا آن مقدار از ماده را اکسایش دهند، اندازه گیری می کنند. در این روش، استاندارد 5 روزه ای بکار می رود که با(BOD5)نمایش داده می شود، و عبارت است از اندازه گیری اکسیژنی که طی 5 روز و در دمای 20 درجه سانتی گراد توسط باکتری های موجود در آب مصرف می شود تا بتوانند مواد آلی موجود در آب را اکسایش دهند. بنابراین برای اندازه گیریBODباید اختلاف اکسیژن حل شده در زمان نمونه گیری و پس از 5 روز را در نمونه به دست آورد.

 

BOD5=DO0-DO5

 

اکسیژن مورد نیاز شیمیایی(Chemical Oxygen Demand-COD)

با کمک این شاخص می توان مقدار مواد آلی را که در آب موجودند و می شود آن ها را به کمک اکسید کننده قوی نظیر اسید کرومیک یا پرمنگنات در محیط اسیدی اکسید کرد، به دست آورد.COD عبارت است از کل اکسیژن مورد نیاز شیمیایی که در واکنش های اکسیداسیون و تجزیه مواد آلی در محیط اسیدی و در مجاورت یک ماده قوی اکسید کننده مصرف می شود.

از محاسن این روش نسبت بهBODاین است که آسان تر انجام می شود، وقت گیر نیست و کل عملیات اندازه گیری در مدت چند ساعت انجام می شود، همچنین می توان هم مواد آلی قابل تجزیه و هم مواد آلی غیر قابل تجزیه توسط باکتری ها را اندازه گیری کرد. واکنش اصلی با دی کرومات به عنوان یک اکسید کننده قوی انجام می شود.

 

Cr2O72- + H+ Cr3+ + CO2 + H2O +ماده آلی

 

معمولاCODیک نمونه ازBODآن بیشتر است چون طبق گفته بالا هم مواد قابل تجزیه و هم مواد غیر قابل تجزیه توسط باکتری ها می توانند در روشCODشرکت کنند.

 

کل کربن آلی(Total Organic Carbon-TOC)

روش دیگری که برای اندازه گیری مواد آلی موجود در آب مورد استفاده قرار می گیرد، به ویژه برای مقادیر جزئی از مواد آلی موجود در آب، روشTOCاست. در این روش مقداری از نمونه به داخل یک کوره با دمای بسیار زیاد تزریق می گردد و سوزانده می شود و مقدارCOتولید شده توسط یک دستگاه مادون قرمز اندازه گیری می شود. حال به کمک مقدارCOبه دست آمده می توان مقدار مواد آلی موجود در نمونه را محاسبه کرد. البته در این روش به دلیل آنکه کربن معدنی نیز وارد اندازه گیری می شود باید قبل از انجام آزمایش فوق مقدار کربن معدنی موجود در آب اندازه گیری شود. پس از تفاضل کربن معدنی و کربن بدست آمده از روشTOCمقدار کربن مربوط به مواد آلی به دست می آید.

 

مجموع اکسیژن مورد نیاز(Total Oxygen Demand-TOD)

روش مفید دیگری که برای تعیین مواد آلی به کار می رود، روشTOCاست. در این روش مقداری از نمونه را در یک کوره در مجاورت کاتالیزور پلاتین به محصولات پایدار نهایی تبدیل می کنند. سپس اکسیژن موجود در گاز حامل نیتروژن محاسبه می شود و در نتایج با روشCODوفق داده می شود.

 

نویسنده: تیم تولیدمحتوای آبریزان

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

مراحل آنالیز فسفر
1403/10/01

ارتو فسفات - فسفات

ارتوفسفات، فسفات های چگال pyro ،meta و دیگر پلی فسفات ها و فسفات های آلی فسفر در آبهای طبیعی و فاضلاب هستند که به صورت فسفات یافت می شود. آنها در محلول، به صورت ذرات یا پودر، و یا در شکل ارگانیسم های آبزی یافت می شوند

منشا منیزیم و اهمیت آن
1403/09/28

پیدایش و اهمیت منیزیم

منیزیم یک عنصر ضروری در کلروفیل و در گلبول های قرمز است. بعضی از نمک های منیزیم برای مصرف خوراکی یا استنشاق سمی هستند. غلظت بیش از 125 میلی گرم در لیتر همچنین می تواند اثر مسهل و ادرارآور داشته باشد.

اهمیت آهن
1403/09/28

پیدایش و اهمیت آهن

حلالیت یون های آهن با غلظت کربنات کنترل می شود. از آنجا که آبهای زیرزمینی اغلب با کمبود اکسیژن مواجه هستند، آهن های محلول در آب های زیرزمینی معمولا در حالت نمک های آهن هستند. در مواجهه با هوا و یا اضافه کردن اکسیدانها، آهن به حالت فروس اکسید شده و می تواند هیدرولیز شود تا آهن اکسید هیدراته غیرحلال قرمز رنگی را تولید کند.

پیدایش و اهمیت مس
1403/09/28

مس و اهمیت آن

مس در حالت عنصری خود موجود می باشد، اما در بسیاری از مواد معدنی نیز یافت می شود، مهمترین آنها شامل ترکیبات سولفید (مانند کلکوپیریت)، و همچنین اکسید ها و کربنات ها هستند. مس به طور گسترده ای در سیم کشی برق، مصالح ساخت سقف، آلیاژهای مختلف، رنگدانه ها، ظروف پخت و پز، لوله کشی و صنایع شیمیایی استفاده می شود. نمک های مس در سیستم های تامین آب برای کنترل رشد بیولوژیکی در مخازن و لوله های توزیع و برای کاتالیز اکسیداسیون منگنز استفاده می شود.

کیت قلیائیت فنول فتالئین
1403/07/25

کیت قلیائیت فنل فتالئین

قلیاییت، اندازه گیری شیمیایی آب از توانایی آن در خنثی کردن اسیدها است. قلیاییت همچنین اندازه گیری از ظرفیت بافر آب یا توانایی آن در مقاومت در برابر تغییرات pH پس از افزودن اسیدها است. قلیایی بودن آبهای طبیعی در درجه اول به دلیل وجود نمکهای اسید ضعیف است، گرچه پایه های قوی نیز ممکن است در محیط های شدید به عنوان مثال (–OH) نقش داشته باشد.

تفاوت هدایت الکتریکی آب و رسانایی آب
1403/07/17

هدایت الکتریکی آب (EC)

هدایت الکتریکی آب (EC)، اندازه گیری توانایی آب برای عبور جریان الکتریکی است. این توانایی مستقیماً به غلظت یون های رسانای موجود در آب بستگی دارد. این یون های رسانا به دلیل حضور مواد غیر آلی مانند کلریدها، مواد قلیایی، ترکیبات کربنات و سولفیدها و نمک های محلول به وجود می آیند. بیشتر فلزات بدلیل تعداد زیاد الکترون های آزاد رسانای الکتریسیته فوق العاده خوبی هستند.

اندازه گیری اسیدی و قلیائیت آب با استفاده از کیت pH آب
1403/07/11

کیت اندازه گیری pH آب

براي آزمايش و اندازه گیری سريع و ساده pH آبهاي آشاميدني و صنعتي به منظور حفظ سلامت و پيشگيري از تخريب دستگاه ها و همچنين کنترل فرآيندهاي توليد، از کیت اندازه گیری pH استفاده می کنیم.

کیت اندازه گیری سختی کل آب
1403/07/09

کیت سختی کل چیست؟

سختی آب تقریباً به طور کامل توسط یون های کلسیم و منیزیم ایجاد می شود. سایر فلزات دو و سه ظرفیتی نیز اثر مشابهی دارند، اما معمولاً در غلظت کافی در آبهای آشامیدنی وجود ندارند تا مشکلات ایجاد کنند. سختی زیاد مانع از تشکیل چربی با صابون می شود و می تواند باعث ایجاد رسوب در سیستم های آب بخصوص دیگ های بخار، سیستم های خنک کننده و لوله کشی های آب شیرین و … شود.