فرآیندهای نرم سازی آب به شیوه ته نشینی

نرم سازی آب به شیوه ته نشینی

فرآیندهای نرم سازی آب

فرآیندهای نرم سازی به منظور کاهش سختی آب به کار می روند. با استفاده از مواد شیمیایی، سختی آب تحت واکنش های شیمیایی قرار می گیرد و رسوب می نماید. که در نتیجه سختی آب کاهش می یابد.

سختی آب به دلیل وجود کربنات ها، سولفات ها، کلریدها و نیترات های فلزات کلسیم، منیزیم، آهن و آلومینیوم است. از آنجایی که سه فلز آهن، منگنز و آلومینیوم به مقدار کم در آب وجود دارد، قسمت عمده سختی آب مربوط به یون های کلسیم و منیزیم است. میزان سختی آب های خام تا حد زیادی به شرایط زمینی که آب در آن جاری است، بستگی دارد و به همین دلیل مقدار یون ها در آب های سطحی و زیرزمینی متفاوت است. سختی آب به صورت سختی دائم یا غیر کربناتی و سختی موقت یا کربناتی بیان می شود.

 

افزایش بازده فرایند نرم سازی

pH  محیط یکی از عامل های موثر در فرایند نرم سازی است. طبق نتایج به دست آمده بهترین pH برای آهک زنی 10 الی 10.5 است. در ضمن افزایش قلیائیت کربناتی سبب کاهش حلالیت کلسیم کربنات می شود. چنانچه pH در حوضچه آهک زنی حدود 10.5 باشد، سختی منیزیمی به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و Mg(OH)2 به عنوان یک ماده منعقد کننده عمل می کند. در pH های کمتر از 10 لازم است یک ماده منعقد کننده مورد استفاده قرار گیرد. مقدار بهینه آب آهک و سودا بستگی به قلیائیت های (M) و (P) و همچنین سختی آب دارد و قابل محاسبه است. علاوه بر  pH، وجود لجن در محیط به دلیل در اختیار قرار دادن هسته اولیه بلور باعث بالا رفتن راندمان آهک زنی می شود.

 

حذف سختی موقت

استفاده از آب آهک روش عمومی برای کاهش سختی موقت آب است. آب آهک (کلسیم هیدروکسید) با کلسیم بی کربنات و منیزیم بی کربنات واکنش می دهد و رسوب کلسیم کربنات و منیزیم هیدروکسید تولید می کند. واکنش های اصلی به صورت زیر است:

 

Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2  2CaCO3 + 2H2O                pH=10 _ 10.5

Mg(HCO3)2 + 2Ca(OH)2  Mg(OH)2 + 2CaCO3 + 2H2O

 

با توجه به واکنش های بالا، آب آهک لازم برای کاهش سختی منیزیمی دو برابر مقدار آب آهک لازم برای کاهش سختی کلسیم است. در مرحله اول کلسیم هیدروکسید با منیزیم بی کربنات، تولید منیزیم کربنات می کند و در مرحله بعد منیزیم کربنات همراه با کلسیم هیدروکسید تولید رسوب منیزیم هیدروکسید می کند.

 

Mg(HCO3)2 + Ca(OH)2  MgCO3 + CACO3 +2H2O 

 Ksp[MgCO3]=2.6×10-5

 

MgCO3 + Ca(OH)2  Mg(OH)2 + CaCO3   

 Ksp[Mg(OH)2]=4.0×10-14

 

لذا مشخص است که حلالیت هیدروکسید منیزیم کمتر است.

گاز کربنیک (CO2) موجود در آب با آهک واکنش داده و مقداری از آن حذف می شود.

 

فرایندهای نرم سازی آب به شیوه ته نشینی

 

CO2 + Ca(OH)2  Ca(HCO3)2

 

در صورتی که مقدار CO2 از 20ppm  بیشتر باشد در ابتدا با دمیدن هوا مقدار آن کاهش داده می شود و سپس باقیمانده با آب آهک حذف می گردد.

 

CO2 + Ca(OH)2  Ca(HCO3)2

Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2  2CaCO3 + 2H2O

 

حذف سختی دائم

برای کاهش سختی غیر کربناتی آب از آهک/سودا (Na2CO3) استفاده می شود. در سختی موقت با اضافه کردن یک ماده قلیائی مثلا آهک و یا سود، بی کربنات موجود در محیط به کربنات تبدیل می شود و کربنات تولید شده، باعث رسوب کردن کلسیم و کاهش سختی کلسیمی می شود. همان گونه که مشخص است با اضافه نمودن سدیم کربنات، یون کربنات وارد آب گردیده و سپس کلسیم کربنات تولید می گردد.

 

CaSO4 + Na2CO3  CaCO3 + Na2SO4

MgCl2 + Ca(OH)2 + Na2CO3  Mg(OH)2 + CaCO3 + 2NaCl

MgSO4 + Na2CO3 + Ca(OH)2  Mg(OH)2 + CaCO3 + Na2SO4

 

روش دیگر در نرم سازی آب، استفاده از سود سوز آور است که در موارد خاص به کار می رود. برتری استفاده از سود سوز آور این است که با کلسیم بی کربنات تولید سدیم کربنات می کند که خود این ماده در حذف سختی دائم موثر است.

 

Ca(HCO3)2 + 2NaOH CaCO3 + Na2CO3 + 2H2O

 

آب از لحاظ بار الکتریکی خنثی است. لذا مجموع اکی والان گرم آنیون ها با اکی والان گرم کاتیون ها برابرند. تعیین مقادیر آنیون ها و کاتیون های درون آب با انجام آزمایش های تجزیه برای هر کدام از یون ها به صورت جداگانه انجام می پذیرد. در مورد سه آنیون کربنات، بی کربنات و هیدروکسیل می توان مقادیر آن ها را با استفاده از نتایج آزمایش های قلیائیت نسبت به فنل فتالئین و قلیائیت نسبت به متیل اورنژ به دست آورد.

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

ناخالصی و ویژگی های آب
1403/06/06

ناخالصی های موجود در آب

آب خالص در طبیعت به دلیل ویژگی حلالیت بالای آن، وجود ندارد و دارای ناخالصی های گوناگون می باشد. ناخالصی آب را به سه دسته ی کلی مواد جامد محلول، مواد جامد معلق و کلوئیدی و گازها دسته بندی می نمایند.

رسوبات آب در بخش صنعت
1403/06/10

ذخایر آب کره زمین

آب مایه حیات و تداوم زندگی موجودات زنده و همچنین عامل اساسی در پیدایش اجتماعات و تمدن‌های بشری است. امروزه حجم کل آب‌کره‌ زمین که منبع زندگی تمام موجودات به شمار می‌رود از زمان تشکیل تاکنون، تقریباً ثابت و غیرقابل تغییر مانده است. این منابع آب حدود ۵/۴ میلیارد سال پیش به وجود آمده است.

مکانیسم اسمز طبیعی و اسمز معکوس
1403/07/11

اسمز معکوس و اسمز طبیعی چیست؟

خاصیت اسمزی به عبور یک حلال از بخش محلول رقیق به بخش محلول غلیظ از درون یک غشا نیمه تراوا گفته می شود. فرآیند اسمز معکوس یکی از شیوه های گسترده جداسازی است، که کاربردهای مختلفی دارد. شیرین سازی آب دریا، جداسازی مواد آلی و سمی از پساب های صنعتی دو مورد مهم استفاده از این تکنولوژی می باشد.

تصفیه مقدماتی آب جهت بهبود عملکرد ممبراین در اسمز معکوس
1403/07/15

تصفیه مقدماتی آب جهت استفاده بهینه از غشا در اسمز معکوس

تصفیه مقدماتی به منظور استفاده بهینه از غشاها و افزایش زمان کارکرد غشا انجام می گیرد و در طی این عملیات آب را آماده عبور از روی غشا می سازند.

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب آشامیدنی
1403/07/15

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب لوله کشی

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب در تاسيسات لوله كشی منازل و سيستم توزیع آب باعث نشت فلزاتی مانند سرب به آب آشاميدنی می شود. سرب به عنوان گسترده ترين عنصر سنگين و سمي در محيط زيست، به صورت طبيعي به ميزان ۱ تا ۱۰ ميكروگرم در ليتـر در آب رودخانه ها وجود دارد. تركيبات سرب در نتيجه بهره برداري از معادن، صنايع باطري سازي، سوخت هاي فسيلي، رنـگ سـازي و صـنايع شيشه و لعاب به منابع آبي وارد مي گردند.

انواع سیستم های انتقال آب روباز و مجاری تحت فشار
1403/07/23

انواع سیستم های انتقال آب

سیستم های انتقال آب ، کانال های لازم برای انتقال آب از نقطه ای به نقطه ی دیگر را شامل می شوند. در بیشتر موارد، انتقال آب از منبع آن به تاسیسات تصفیه و از آن جا به مصرف کننده ها ضروری است. پمپاژ به منظور تامین انرژی لازم برای به حرکت در آوردن آب، از ابتدا تا انتهای سیستم انتقال به کار می رود. ایستگاه های پمپاژ معمولا در آب گیر آب خام، تصفیه خانه و شبکه ی توزیع قرار داده می شوند.

پدیده تبادل یونی
1403/09/26

رزین های کاتیونی و آنیونی (تبادل یونی)

فرایند تعویض و تبادل یونی از زمان قدیم مورد استفاده قرار می گرفت. ارستا تالیس به کمک این فرایند آب شور را با خاک هایی تماس می داد و آب شیرین تهیه می کرد. در سال 1845 تامسون نشان داد که هر گاه آب حاوی آمونیوم سولفات از خاک عبور کند در آب خروجی کلسیم سولفات تولید خواهد شد.

انواع فرآیندهای غشایی
1403/10/01

فرآیندهای غشایی

فرایندهای غشایی به شیوه های فیزیکی برای جداسازی حلال از نمک های محلول در آن با استفاده از غشاهای نیمه تراوا اطلاق می شود. این فرایندها در سال های اخیر پیشرفت های زیادی داشته است. سابقه ی استفاده از غشا برای صاف کردن به اوایل قرن بیستم باز می گردد.