تصفیه آب به روش الکترودیالیز

تصفیه آب به روش الکترودیالیز

با توجه به کمبود آب در جهان روش های متعددی برای جداسازی نمک های محلول از آب های لب شور و آب دریاها ارائه شده است که از این بین می توان به روش های غشایی شامل: الکترودیالیز و اسمز معکوس اشاره کرد.

 

دستگاه الکترودیالیز:

یک دستگاه الکترودیالیز (EDI) مشتکل از چند جزء اصلی می باشد که شامل: غشا یا ممبران های آنیونی و کاتیونی، الکترودها و جداکننده های پلیمری می باشند.

 

دستگاه الکترودیالیز

 

غشاها:

بصورت صفحات متخلخلی هستند که از رزین های تعویض یونی تشکیل شده و نوع یون های عبوری از آن ها قابل انتخاب شدن می باشد.

 

ویژگی های غشاها در دستگاه الکترودیالیز:

  • غیر قابل نفوذ بودن در برابر آب تحت فشار
  • قابلیت عبور یون به صورت انتخابی (مثبت یا منفی)
  • هدایت جریان الکتریکی
  • پایداری در محلول آبی
  • پایداری دمایی در بالاتر از ۴۵ درجه سلسیوس
  • پایداری در برابر فشار اسمزی
  • مقاوم در برابر انواع رسوبات و لجن‌ها

 

الکترودها:

جنس الکترودهای مورد استفاده در دستگاه الکترودیالیز از جنس تیتانیوم یا نیوبیوم با روکشی از پلاتین یا پالادیوم می باشد.

 

جداکننده های پلیمری:

غشاها توسط جداکننده‌های پلیمری از یکدیگر مجزا می شوند. به طور معمول ضخامت این توری ها در بین فضای بین غشاها نیم میلی متر و در کنار الکترودها یک میلی متر است.

 

روش الکترودیالیز:

در روش الکترودیالیز یک سری مجاری آب وجود دارد که توسط غشاهای ممبرانی آنیونی و کاتیونی از هم جدا می شوند. از آنجا که اساس این روش جداسازی ذرات باردار می باشد، لذا در آن فقط ذرات باردار از آب جدا می شوند. در الکترودیالیز، کاتیون ها و آنیون­های آب شور به سمت الکترود با بار مخالف حرکت می­کنند. لذا در هنگام حرکت یون ها به سمت الکترودها ممبران های کاتیونی مانع حرکت کاتیون ها شده و ممبران های آنیونی نیز مانع حرکت آنیون­ها می شوند. از همین رو به صورت یک در میان ممبران­های آنیونی و کاتیونی قرار گرفته و به صورت یک در میان آب شیرین و زه آب شور در بین ممبران ها تشکیل می شود. هرچه آب دارای املاح بیشتری باشد، انرژی موردنیاز نیز بیشتر خواهد بود.

شماتیک تصفیه آب بروش الکترودیالیز

شماتیک تصفیه آب به روش الکترودیالیز

 

مزایای روش:

اگر نگهداری یک سیستم ممبران مناسب باشد ممبران ها خواهند توانست حدود 12 تا 15 سال کار کنند. برای رفع گرفتگی ممبران ها نیز سیستم جدید الکترودیالیز برگشتی توسعه یافته است که در آن قطب های مثبت و منفی به تناوب عوض می شود.

 

مهم ترین مزایای این روش عبارتند از:

  • کار کردن با کمترین گرفتگی ممبران ها
  • فشار کم مورد نیاز
  • عدم تاثیرپذیری توسط ترکیبات غیریونی
  • نیاز به پیش تصفیه کمتر نسبت به RO

درصد تبدیل آب خام به آب تصفیه شده در الکترودیالیز حدود 90درصد می باشد. یعنی 90درصد آب ورودی یون زدایی شده و یون ها در 10 درصد باقی مانده تجمع پیدا می کنند که این فاضلاب تولیدی باید به نحوی مناسب دفع گردد. چون ممکن است اثرات زیست محیطی نامطلوبی داشته باشد.

 

مشکلات و معایب:

باتوجه به اینکه جنس غشاها در فرایند الکترودیالیز از جنس رزین های تبادل یون می باشد که معمولا به شکل صفحاتی به طول یک متر به کار می روند( رزین های تبادل یون، ذرات جامدی هستند که می توانند یون های نامطلوب در محلول را با همان مقدار اکی والان یون یون مطلوب با بار مشابه جایگزین کنند) لذا خواص آن ها با غلظت محیط و دما و حتی نوع یون دستخوش تغییر می­گردد که این امر موجب تغییر در میزان کارایی غشاها می شود. هم چنین به علت ایجاد سوراخ های سوزنی در غشا، خاصیت انتخاب گری غشاها تغییر کرده و مثلا تعدادی از آنیون ها از غشا کاتیونی عبور کرده یا بالعکس.

این فرایند فقط قادر به حذف مواد معدنی محلول بوده و از طرفی یکی از مشکلات این روش خطر رسوب روی ممبران ها است. لذا آب باید مراحل پیش تصفیه را گذرانده باشد و فاقد هرگونه مواد جامد معلق باشد.

فرایند الکترودیالیز سیستم مدرنی بوده و نیاز به نگهداری و نظافت ماهرانه دارد.

برای تصفیه آب هایی با TDS بالاتر از 500 ppm مناسب نمی باشد. و نیز در این روش نیاز به جریان مستقیم با ولتاز بالایی دارد.

آب های دارای سولفات بالا در این روش به سختی تصفیه می گردند.

 

نکات مهم در طراحی و بهره برداری سیستم:

دمای آب ورودی نباید از 10 درجه سانتی گراد کمتر و از 45 درجه سانتی گراد بیشتر باشد.

حدمجاز آهن در آب ورودی حدود 0.2 ppm باشد. زیرا بیشتر از این مقدار باعث افزایش مقاومت الکتریکی غشاها و موجب کاهش کیفیت تولیدی آب و تغییر در ولتاژ و آمپر مورد استفاده می شود.

وجود کلرین و هیدروژن سولفاید در آب ورودی موجب آسیب دیددگی جدی سیستم و غشاها می گردد.

در سیستم‌های پیشرفته باید در فاصله هر ۱۵ دقیقه محل قطب کاتد و آند جابجا شده و به طور اتوماتیک از رسوب روی الکترودها و گرفتگی غشاها کاسته شود.

حداقل فشار سیستم 15 atm و حداکثر فشار 1.5 atm  طراحی می شود.

جهت کنترل کیفیت آب تولیدی دستگاه اندازه گیری هدایت الکتریکی در قسمت خروجی آب تصفیه شده نصب می شود.

درصورت توقف بیش از سی دقیقه در سیستم های الکترودیالیز که به شیوه های دستی یا اتوماتیک عمل می نمایند لازم است هر 4 الی 8 دقیقه آبکشی شوند تا نمک های باقی مانده تخلیه شوند و از ایجاد رسوب روی غشاها جلوگیری شود.

منبع:

کنگره علوم مهندسی آب و فاضلاب ایران

مقایسه روش های اسمز معکوس و الکترودیالیز در تصفیه آب

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

آب تصفیه کن و روش کار دستگاه تصفیه آب خانگی
1403/07/14

دستگاه تصفیه آب خانگی

این دستگاه با روش اسمز معکوس حدود 95 تا 99 درصد از مواد شیمیایی و املاح موجود در آب را جدا می کند و به راحتی زیر سینک ظرفشویی و همراه با یک شیر آب شرب مجزا نصب می شود. فیلتر آب فقط ذرات بزرگ و مخلوط در آب مثل ذرات گل و لای و شن و ماسه و زنگ لوله ها را جدا می کند در حالی که اسمز معکوس توسط بکارگیری یک غشاء نیمه تراوا غیر از جدا کردن ذرات مخلوط در آب تمامی مواد شیمیایی و آلودگی های میکروبی، ویروسی و … محلول در آب را نیز از آن جدا می سازد.

الگوی کلی فرآیندهای تصفیه آب و دسته بندی های آن
1403/07/16

فرآیند های تصفیه آب

هدف اصلی یک تصفیه خانه ی آب، تولید آبی است که استانداردهای کیفی آب آشامیدنی را با هزینه ی معقول برای مصرف کننده برآورده نماید. در یک تصفیه خانه برای تولید آبی با کیفیت مطلوب، از فرآیندهای مختلفی استفاده می شود. این فرآیندها عموما به دو دسته ی کلی واحدهای عملیاتی و واحدهای فرآیندی تقسیم بندی می شوند.

مطالعات تصفیه پذیری آب و طراحی و بهره برداری فرآیندهای تصفیه
1403/07/16

انجام مطالعات تصفیه پذیری آب(مطالعات پایلوت)

چون هر منبع آب از لحاظ ترکیب شیمیایی منحصر به فرد است، برای به دست آوردن پارامترهای طراحی و بهره برداری فرآیندهای تصفیه، اغلب انجام مطالعات تصفیه پذیری ضروری است. چنین مطالعاتی به ویژه در جاهایی که تصفیه خانه ی جدید پیشنهاد می شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

انتخاب الگوی تصفیه آب
1403/07/21

سیستم های تصفیه آب

همه ی منابع آب دارای طیف وسیعی از ناخالصی های آلی و غیر آلی هستند. تصفیه ی آب عبارت از حذف اجزای نامطلوب از آب و سپس دفع آن ها به آسان ترین و مطمئن ترین روش است. برای رسیدن به این هدف، از فرآیندهای مختلف تصفیه که از پدیده های فیزیکی و شیمیایی مختلفی برای حذف یا کاهش اجزای نامطلوب از آب بهره می برند، استفاده می شود. انتخاب فرآیندهای تصفیه یکی از کلیدهای عملکرد موفق هر تصفیه خانه ی آب است.

مدیریت پسماندهای ناشی از تصفیه آب و روش های دفع آنها
1403/07/21

مدیریت پسماندهای تصفیه آب

پسماندهای تصفیه ی آب موادی هستند که در فرآیندهای مختلف تصفیه حذف شده و دارای مقادیر زیادی آب هستند. این پسماندها مواد مولد کدورت و رنگ، جامدات آلی و غیر آلی، جلبک ها، باکتری ها، ویروس ها و مواد شیمیایی رسوب کرده را شامل می شوند. این مواد محصولات جانبی انعقاد شیمیایی، رسوب آهن و منگنز، شستشوی صافی ها، سختی گیری، احیای رزین ها و ریزپالاینده ها هستند.

نقش هوادهی در تصفیه آب
1403/08/17

کاربرد هوادهی در فرآیند تصفیه آب

هوادهی تاثیر چندانی بر حذف طعم و بو ندارد. بیشتر ترکیبات مولد طعم و بو حلالیت بالایی در آب دارند. بنابراین بجز در چند مورد، معمولا هوادهی در حذف طعم و بو نسبت به روش های دیگری مانند اکسیداسیون شیمیایی یا جذب سطحی تاثیر کمتری دارد.

فرآیند برداشت آب خام پیش از تصفیه آب
1403/08/29

فرآیند برداشت آب خام پیش از تصفیه آب

آبگیری های آب خام، آب را از سطح مشخص مختلف رودخانه، دریاچه یا مخازن پشت سدها برداشت می کنند. به منظور حفاظت پمپ ها و حذف اشیای بزرگ از آب پیش از ورود به ایستگاه پمپاژ، آشغال گیرها معمولا در سازه ی آب گیرها نصب می شوند. هوادهی یک واحد فرایندی است که گازها و مواد آلی فراری را که باعث ایجاد مشکلات طعم و بو در سیستم آب رسانی می شوند، حذف می کند.

هوادهی در تصفیه آب و انواع آن
1403/09/28

فرآیند هوادهی در تصفیه آب

هوادهی، در تماس قرار دادن آب با هوا یا گازهای دیگر برای انتقال مواد فرار از مایع به فاز گازی و انحلال گازهای مفید در آب است. امکان حذف مواد فراری مانند گازهای محلول، ترکیبات آلی فرار و ترکیبات آروماتیک مختلف ایجاد کننده ی طعم و بو به روش هوادهی وجود دارد. گازهایی که طی این فرایند در آب حل می شوند، اکسیژن و دی اکسید کربن هستند.