فرآیند خوردگی در محیط های مختلف
فرآیندهای خوردگی در یک طبقه بندی جامع تر به سه گروه زیر تقسیم می گردند:
- خوردگی در محلول ها یا محیط های آبی
- خوردگی در نمک های مذاب و فلزات مایع
- خوردگی در گازها
خوردگی در محلول ها یا محیط های آبی
علاوه بر هوای اتمسفر که عمومی ترین محیط شناخته شده است، محلول های آبی شامل آب خنثی، رطوبت موجود در اتمسفر، باران و نیز محلول هایی که ساخته دست انسان هستند، به عنوان محیط های مرتبط با پدیده خوردگی آبی مطرح می باشند.
به خاطر وجود هدایت یونی در این نوع محیط ها، خوردگی در اثر واکنش های الکتروشیمیایی اتفاق می افتد. این نوع خوردگی به شدت تحت تاثیر عواملی نظیر پتانسیل الکترود و اسیدیته محلول است.
خوردگی در نمک های مذاب و فلزات مایع
این نوع خوردگی بیشتر در صنایع هسته ای اهمیت دارد ولی در بسیاری از کاربردهای غیرهسته ای نیز این پدیده قابل مشاهده است. در مورد خوردگی در نمک مذاب، مکانیزم تخریب نسبت به خوردگی آبی دارای تغییرات بیشتری است. در خوردگی ناشی از نمک مذاب، انحلال ترجیحی نقش مهم تری نسبت به خوردگی آبی دارد. آزمایش های خوردگی در این محیط ها دارای مشکلات خاص خود بوده و نسبت به خوردگی آبی به تجهیزات گران قیمت تری نیاز است. بیشتر روش ها و تجهیزات پایش خوردگی که به صورت تجاری ساخته می شوند، خوردگی در محیط های آبی یا گازی رو مورد مطالعه و بررسی قرار داده و پایش می کنند. در مورد خوردگی در نمک مذاب اگرچه اطلاعات اساسی وجود دارد ولی داده های ترمودینامیکی و کینتیکی نسبتا کمی در دسترس است. مبحث خوردگی در فلز مایع علاوه بر رآکتورهای هسته ای از نوع شکافت سریع، در رآکتورهای گداخت نیز مطرح می باشد ولی از نظر صنعتی در بخش های دیگری نظیر بازیابی فلز، لوله های حرارت گیر و در طراحی خنک کن های خاص نیز مهم است. خوردگی در فلز مایع، اصولا با خوردگی آبی و خوردگی در نمک مذاب تفاوت دارد زیرا محیط( البته به استثنای ناخالصی ها) در حالت غیریونیزه می باشد. خوردگی، بسیار تحت تاثیر حضور ناخالصی های غیرفلزی در آلیاژها و فلزات مایع است.
خوردگی در گازها
در این نوع خوردگی محیط به صورت نارسانا بوده و فرآیندهای یونی، به سطح فلز و لایه های محصول خوردگی محدود می شوند. چون سرعت واکنش فلزات صنعتی با گازهای متداول در دمای اتاق، پایین است، خوردگی گازی عموما تحت نام اکسیداسیون شناخته می شود. خوردگی گازی تنها در دماهای بالا که فرآیندهای نفوذی غالب هستند به عنوان مشکلی صنعتی مطرح می باشد. آشکارترین نتیجه اکسیداسیون در دماهای بالا، تشکیل پوسته اکسیدی است. میزان حفاظت این پوسته ها توسط خواص آن ها و توسعه تنش ها تعیین می شود. در برخی از حالات اکسیداسیون فلزات، واکنش ها در درون سازه فلزی اتفاق افتاده و تحت عنوان اکسیداسیون داخلی مطرح می شوند. اکسیداسیون انتخابی یا ترجیحی شبیه فرآیند خوردگی در مایعات، غالبا در آلیاژهایی که شامل عناصر و ترکیباتی با پایداری ترمودیتامیکی متفاوت هستند، مشاهده می شود.
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را ارسال کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.