کوپن گذاری (فرو رونده)

کوپن گذاری خوردگی

روش کوپن گذاری یا کوپن های خوردگی، ساده ترین روش پایش خوردگی است. کوپن ها قدیمی ترین ابزار پایش خوردگی هستند. کوپن های خوردگی، قطعات کوچک فلزی یا آلیاژی از جنس ماده مورد نظر می باشند که در جریان محیط فرآیند فرو رفته و پس از طی یک دوره زمانی مشخص برداشته شده و کاهش وزن یا ابعاد آن ها مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد. نمونه ها به طور معمول به صورت دیسک یا نوار مستطیلی شکل ساخته می شوند. شکل زیر چند نمونه کوپن خوردگی را با ابعاد مختلف نشان می دهند.

 

کوپن های خوردگی

 

فرمول سرعت خوردگی را به صورت زیر می توان محاسبه کرد:

CR=C*K*WL/AT   که مقدار WL از فرمول Wi – Wf = WL محاسبه میشود.

WL= (gr):جرم از دست رفته کوپن

Wi= (gr):جرم اولیه کوپن

Wf= (gr):جرم نهایی کوپن

C = فاکتور زمان خوردگی

K = فاکتور دانسیته

A= (cm2):مساحت سطح

T = زمان آزمایش

طراحی کوپن ها بخش مهمی از هر برنامه آزمون خوردگی در واحدهای صنعتی است. انتخاب مناسب شکل کوپن، پرداخت سطح، شرایط متالوژیکی( جنس کوپن) و ابعاد کوپن، بر اساس نوع خوردگی های موجود در سیستم مورد مطالعه طرح ریزی می شود.

تصویر زیر یک نمونه کوپن خوردگی را بعد از انجام آزمون پایش خوردگی نشان می دهد.

 

کوپن گذاری خوردگی

یک نمونه کوپن خوردگی بعد از قرار گرفتن در معرض محیط خورنده

 

مزایای روش کوپن گذاری:

پایین بودن هزینه ساخت، نصب و سهولت جاگذاری کوپن های خوردگی در سیستم های صنعتی

به دست آوردن اطلاعات لازم در مورد نوع و شکل خوردگی با استفاده از آنالیز دقیق محصولات خوردگی بعد از قرار گرفتن نمونه در محیط خورنده

کوپن ها را می توان به گونه ای طراحی کرد که شرایطی نظیر جوش کاری، تنش های باقیمانده یا شیارها شبیه سازی شود.

کوپن ها چون به طور واقعی در درون جریان های فرآیند قرار می گیرند، اثرات تشدید کننده ترکیبات مواد شیمیایی یا آلاینده ها را آشکار می سازند.

کوپن های بسیاری را می توان به طور همزمان و به صورت دونسخه ای یا چند نسخه ای( جهت سنجش پراکندگی داده ها) در معرض محیط فرآیند قرار داده و آزمایش کرد.

بسیاری از شکل های خوردگی موضعی مانند خوردگی شیاری، خوردگی تواًم با تنش (یا SCC) و حفره دار شدن نیازمند مدت زمان کافی برای شروع فعالیت خود هستند. به منظور افزایش اطمینان در نتایج به دست آمده از این آزمایش ها می توان کوپن ها را برای مدت های طولانی در محیط خورنده قرار داد.

 

معایب روش کوپن گذاری:

یکی از معایب این روش، طولانی بودن زمان آزمایش است.

بیرون آوردن کوپن ها از واحد صنعتی یا تجهیزات مربوطه، بسیار پرهزینه و وقت گیر است و به پرسنل ماهر نیاز دارد.

سرعت خوردگی محاسبه شده در این روش، سرعت متوسط بوده که در طول یک دوره زمانی خاص اندازه گیری می شود. بنابراین تغییرات ناگهانی و کوتاه مدت فرآیندهای خوردگی( که ناشی از وقایعی نظیر افت قدرت بازدارنده موجود در سیستم، تغییر ترکیب شیمیایی محلول، نامناسب بودن مقدار مواد افزودنی به جریان فرآیند و غیره است) قابل تشخیص نمی باشد.

تمیزکردن، خشک نمودن، توزین و بررسی میکروسکوپی کوپن ها کاری وقت گیر و پرهزینه است.

برخی از شکل های خاص خوردگی مانند خوردگی سایشی و نیز اثرات انتقال حرارت به آسانی توسط کوپن ها قابل شبیه سازی نیستند.

سرعت خوردگی تجهیزات صنعتی به ندرت با سرعت محاسبه شده توسط کوپن ها برابر است زیرا شبیه سازی تجهیزات توسط کوپن، کار بسیار مشکلی می باشد.

برای قرار دادن کوپن ها در محیط فرآیند، دیواره تجهیزات صنعتی عموما باید سوراخ شود. بنابراین کوپن گذاری یک روش مخرب پایش خوردگی به حساب می آید.

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

فرایند خوردگی و زنگ زدگی فلزات
1403/05/11

فرآیند خوردگی

خوردگی فلزات فرآیندی است که در آن فلزات به اعداد اکسایش اصلی خود می‌رسند. درحقیقت، خوردگی فلزات یک واکنش اکسایش و کاهش است که در آن، فلز توسط محیط اطراف خود اکسید می‌شود. به طور معمول،‌ اکسیژن هوا در این فرآیندها نقش اکسنده دارد.

ضد خوردگی تجهیزات مسی
1403/05/28

ضد خوردگی مس

ضد خوردگی مس محصول فوق العاده موثری می باشد که باتوجه به کاربرد مس در صنایع مختلف، سلامت و طول عمر سیستم را تضمین می نماید.

خسارات ناشی از خوردگی در صنایع و تاسیسات
1403/07/17

مهندسی خوردگی(عوامل کلی موثر بر تخریب های ناشی از خوردگی)

میزان تاثیر عوامل مختلف در خسارات ناشی از خوردگی عبارتند از : 1_ طراحی، انتخاب مواد و فرآیند 2_ فقدان دستورالعمل های لازم 3_ خطای انسانی 4_ بازرسی ضعیف 5_ چیدمان، نصب و هماهنگی ضعیف 6_ عدم پیش بینی موارد ناخواسته 7_ سایر موارد

خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی در تاسیسات و تجهیزات در صنایع
1403/07/17

مهندسی خوردگی (خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی)

سرمایه گذاری در کنترل خوردگی نوعی سودآوری است. عدم توجه به مشکلات خوردگی در هر واحد صنعتی و تولیدی، هزینه های پنهانی به دنبال دارد که اجتناب از آن غیر ممکن است. اولین قدم در اقتصاد خوردگی انتخاب روشی مناسب به منظور حداکثر کاهش هزینه های خوردگی است. این هزینه ها می تواند شامل: مخارج تولید و تجهیزات، از بین رفتن محصولات با ارزش، ظاهر نامطلوب محصول، هزینه های زیست محیطی و … باشد.

استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع
1403/07/18

مدیریت خوردگی

مدیریت خوردگی اقدامی است به منظور سازمان‌ دهی فعالیت‌ های خوردگی و روش‌ های کنترل آن‌ که در سال های اخیر در صنایع مختلف جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. با گسترش روز افزون فناوری‌ های جلوگیری از خوردگی، انتخاب روش‌ های مناسب برای کنترل خوردگی در یک واحد خاص، نیاز به اجرای یک برنامه مدون و جامع به نام مدیریت خوردگی، ضروری به نظر می‌رسد. مدیریت خوردگی مجموعه‌ ای از روش‌ ها و راهکارهایی است که در یک سیستم برای جلوگیری از خوردگی اعمال می‌ شود تا از نظر اقتصادی روش‌ های مقابله با خوردگی بهینه شود.

خوردگی چیست؟ انواع مختلف خوردگی
1403/07/23

خوردگی چیست؟

کاهش یافتن تدریجی (تحلیل رفتن) فلزات به واسطه فعل و انفعالات شیمیایی و الکتروشیمیایی، خوردگی نامیده می شود که سالیانه خسارات مالی چشمگیری به صنایع وارد میکند. به عنوان مثال، در سیستم‌ های آبی، انواع مختلف خوردگی به صورت یک فرآیند الکتروشیمیایی تعریف می گردد.

راه های پیشگیری از خوردگی و محلول ضد خوردگی
1403/07/24

راه های پیشگیری از خوردگی

هر فرآیند تأخیر در خوردگی، بازدارندگی خوردگی (پیشگیری از خوردگی) است. به‌طور کلی بازدارندگی خوردگی به معنای کاهش نرخ اکسایش فلز یا افزودن یک ترکیب شیمیایی است که در تماس با محلول در سیستم خواهد بود. بازدارنده خوردگی ممکن است به صورت مایع، بخار و یا هر دو صورت اضافه‌ شده باشد. به‌ طور خاص، بازدارنده خوردگی یک ترکیب شیمیایی است که به فاز مایع، به گونه‌ای که روی سطح فلز تأثیرگذار باشد، اضافه می‌گردد.

رسوب و خوردگی در سیستم های دارای گردش آب
1403/07/25

رسوب و خوردگی در سیستم های آب پالایشگاه و پتروشیمی

همانند موجودات زنده که بدون آب نمی توانند زنده بمانند، پالایشگاه های نفت و کارخانه های پتروشیمی نیز بدون آب نمی توانند کار کنند. آب در سیستم های خنک کننده آبی، برای تهیه بخار و سیستم اطفا حریق استفاده می شود. فرآورده های نفتی و سوخت هایی که پس از تقطیر و فرآیندهای مختلف کاتالیزوری و کراکینگ تولید می شوند، باید سرد شوند. آب بهترین سیال برای این کار است.