خوردگی میکروبی

خوردگی میکروبی

خوردگی میکروبی، اصطلاحی است که به صورت اختصار در زبان فارسی به کار می رود. عبارت دقیق برای نامیدن این خوردگی، خوردگی تاثیر پذیر از عوامل میکروبیولوژیکی است و به علامت اختصاری MIC معرفی می شود. بنابراین خوردگی میکروبی را به شکل نوعی از خوردگی می توان تعریف کرد که تحت تاثیر حضور و فعالیت میکروارگانیسم های خاصی، اثرات آن تشدید می شود.

امروزه حدود یک پنجم از خسارات ناشی از خوردگی در صنایع، مربوط به خوردگی میکروبی است که در سال های اخیر توجه فراوانی به آن معطوف شده است. خوردگی میکروبی در واقع خوردگی نیست، بلکه فرآیندی است که سبب تسریع و یا آغاز خوردگی ها می گردد. این پدیده می تواند انواع خوردگی های رایج را تسریع نماید. میکروارگانیسم های تسریع کننده قادرند سرعت خوردگی های معمول را ده برابر افزایش دهند.

میکروارگانیسم ها بر اثر چسبیدن به سطوح فلزی و تشکیل لایه ی نازکی از موجودات زنده و غیر زنده به نام بیوفیلم بر سرعت خوردگی فلز تاثیر می گذارند. میکروارگانیسم ها با ایجاد بیوفیلم روی سطح فلزات، تنها سبب خوردگی آن ها نمی شوند بلکه باعث بهبود شرایط سطح مشترک فلز با محیط از لحاظ خوردگی نیز می گردند. این مسئله تاثیر دو گانه ی بیوفیلم های ایجاد شده روی سطح فلزات را نشان می دهد که از یک سو تسریع کننده و از سوی دیگر تعدیل کننده ی سرعت خوردگی هستند.

تشکیل بیوفیلم روی فلز، حاصل فرآیند تجمع میکروبی است. تجمع میکروبی به سرعت می تواند سبب تغییر در غلظت یون ها،  pH محیط و پتانسیل اکسیداسیون و احیا محیط گردد و رفتار فلز در مقابل خوردگی و پارامترهای تعیین کننده ی سرعت خوردگی در آن را تغییر دهد. این تاثیرات متفاوت بوده و از تشدید سرعت خوردگی تا جلوگیری از خوردگی را در بر می گیرد. هر فرآیند میکروبی که سبب تسهیل یکی از واکنش های آندی یا کاتدی شرکت کننده در فرآیند خوردگی و یا باعث جدایی موقت پیل های آندی و کاتدی شود، در کل باعث تسریع خوردگی می گردد.

خوردگی میکروبی در صنایع گوناگون واقع می شود که از مهم ترین آن ها می توان به صنایع نفت و گاز، صنایع آب و فاضلاب، نیروگاه های هسته ای، صنایع هواپیماسازی و صنایع فلز کاری اشاره نمود.

برای کنترل موثر عملکرد میکروارگانیسم ها در تسریع خوردگی، لازم است تا هم میکروارگانیسم های مورد نظر به خوبی شناخته شوند و هم روش های جلوگیری از رشد آن ها مشخص شود.

 

خوردگی میکروبی

 

روش های جلوگیری از خوردگی میکروبی

بهترین روش برای جلوگیری از بروز خوردگی میکروبی جلوگیری از رشد بیوفیلم است. زمانی که بیوفیلم تشکیل می شود، مقاومت آن نسبت به میکروب کش ها نیز افزایش می یابد و اگر این بیوفیلم به طور کامل حذف نشود می تواند به سرعت رشد کند. بنابراین شناسایی و پایش میکروارگانیسم ها می تواند راهنمای مناسبی به منظور کاهش خسارات ناشی از خوردگی میکروبی باشد.

  • استفاده از مقدار کافی میکروب کش در برخی موارد راه گشاست. بدین منظور، شمارش میکروبی و استفاده از حس گرهای زیستی کمک می کنند تا معیاری جهت تعیین مقدار میکروب کش مورد نیاز به دست آید.
  • استفاده از آلیاژهای مقاوم در برابر خوردگی مانند تیتانیوم و آلیاژهای آن که در سال های متمادی از آن ها در صنایع مختلف استفاده می شود.
  • استفاده از انواع پوشش های محافظ و یا آسترهای روئین بر روی فلز، گاهی اوقات می توان از پوشش های محافظی که حاوی میکروب کش هستند نیز استفاده کرد.
  • استفاده از روش حفاظت کاتدی.
  • استفاده از مواد بازدارنده.

یک روش مهم دیگر برای جلوگیری از خوردگی میکروبی، مکانیسم های حفاظت زیستی است که در این روش اغلب بیوفیلم تشکیل شده، با از بین بردن شرایط مناسب برای رشد باکتری های خورنده و یا شرایط مساعد برای خوردگی الکتروشیمیایی، خوردگی کنترل می شود.

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

فرایند خوردگی و زنگ زدگی فلزات
1403/05/11

فرآیند خوردگی

خوردگی فلزات فرآیندی است که در آن فلزات به اعداد اکسایش اصلی خود می‌رسند. درحقیقت، خوردگی فلزات یک واکنش اکسایش و کاهش است که در آن، فلز توسط محیط اطراف خود اکسید می‌شود. به طور معمول،‌ اکسیژن هوا در این فرآیندها نقش اکسنده دارد.

ضد خوردگی تجهیزات مسی
1403/05/28

ضد خوردگی مس

ضد خوردگی مس محصول فوق العاده موثری می باشد که باتوجه به کاربرد مس در صنایع مختلف، سلامت و طول عمر سیستم را تضمین می نماید.

خسارات ناشی از خوردگی در صنایع و تاسیسات
1403/07/17

مهندسی خوردگی(عوامل کلی موثر بر تخریب های ناشی از خوردگی)

میزان تاثیر عوامل مختلف در خسارات ناشی از خوردگی عبارتند از : 1_ طراحی، انتخاب مواد و فرآیند 2_ فقدان دستورالعمل های لازم 3_ خطای انسانی 4_ بازرسی ضعیف 5_ چیدمان، نصب و هماهنگی ضعیف 6_ عدم پیش بینی موارد ناخواسته 7_ سایر موارد

خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی در تاسیسات و تجهیزات در صنایع
1403/07/17

مهندسی خوردگی (خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی)

سرمایه گذاری در کنترل خوردگی نوعی سودآوری است. عدم توجه به مشکلات خوردگی در هر واحد صنعتی و تولیدی، هزینه های پنهانی به دنبال دارد که اجتناب از آن غیر ممکن است. اولین قدم در اقتصاد خوردگی انتخاب روشی مناسب به منظور حداکثر کاهش هزینه های خوردگی است. این هزینه ها می تواند شامل: مخارج تولید و تجهیزات، از بین رفتن محصولات با ارزش، ظاهر نامطلوب محصول، هزینه های زیست محیطی و … باشد.

استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع
1403/07/18

مدیریت خوردگی

مدیریت خوردگی اقدامی است به منظور سازمان‌ دهی فعالیت‌ های خوردگی و روش‌ های کنترل آن‌ که در سال های اخیر در صنایع مختلف جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. با گسترش روز افزون فناوری‌ های جلوگیری از خوردگی، انتخاب روش‌ های مناسب برای کنترل خوردگی در یک واحد خاص، نیاز به اجرای یک برنامه مدون و جامع به نام مدیریت خوردگی، ضروری به نظر می‌رسد. مدیریت خوردگی مجموعه‌ ای از روش‌ ها و راهکارهایی است که در یک سیستم برای جلوگیری از خوردگی اعمال می‌ شود تا از نظر اقتصادی روش‌ های مقابله با خوردگی بهینه شود.

خوردگی چیست؟ انواع مختلف خوردگی
1403/07/23

خوردگی چیست؟

کاهش یافتن تدریجی (تحلیل رفتن) فلزات به واسطه فعل و انفعالات شیمیایی و الکتروشیمیایی، خوردگی نامیده می شود که سالیانه خسارات مالی چشمگیری به صنایع وارد میکند. به عنوان مثال، در سیستم‌ های آبی، انواع مختلف خوردگی به صورت یک فرآیند الکتروشیمیایی تعریف می گردد.

راه های پیشگیری از خوردگی و محلول ضد خوردگی
1403/07/24

راه های پیشگیری از خوردگی

هر فرآیند تأخیر در خوردگی، بازدارندگی خوردگی (پیشگیری از خوردگی) است. به‌طور کلی بازدارندگی خوردگی به معنای کاهش نرخ اکسایش فلز یا افزودن یک ترکیب شیمیایی است که در تماس با محلول در سیستم خواهد بود. بازدارنده خوردگی ممکن است به صورت مایع، بخار و یا هر دو صورت اضافه‌ شده باشد. به‌ طور خاص، بازدارنده خوردگی یک ترکیب شیمیایی است که به فاز مایع، به گونه‌ای که روی سطح فلز تأثیرگذار باشد، اضافه می‌گردد.

رسوب و خوردگی در سیستم های دارای گردش آب
1403/07/25

رسوب و خوردگی در سیستم های آب پالایشگاه و پتروشیمی

همانند موجودات زنده که بدون آب نمی توانند زنده بمانند، پالایشگاه های نفت و کارخانه های پتروشیمی نیز بدون آب نمی توانند کار کنند. آب در سیستم های خنک کننده آبی، برای تهیه بخار و سیستم اطفا حریق استفاده می شود. فرآورده های نفتی و سوخت هایی که پس از تقطیر و فرآیندهای مختلف کاتالیزوری و کراکینگ تولید می شوند، باید سرد شوند. آب بهترین سیال برای این کار است.