تصفیه مقدماتی آب جهت استفاده بهینه از غشا در اسمز معکوس

تصفیه مقدماتی آب جهت بهبود عملکرد ممبراین در اسمز معکوس

تصفیه مقدماتی آب (pretreatment) به شیوه اسمز معکوس

تصفیه مقدماتی به منظور استفاده بهینه از غشاها و افزایش زمان کارکرد غشا انجام می گیرد و در طی این عملیات آب را آماده عبور از روی غشا می سازند. این عملیات عبارتند از:

الف) جداسازی ذرات جامد معلق موجود در آب ورودی:

مواد معلق و کلوئیدی موجود در آب سبب گرفتگی غشا می شوند. گرفتگی غشاها با اندیس گرفتگی تعیین می گردد و لازم است اندیس گرفتگی آب عبوری از روی یک غشای مشخص، زیر حد مجاز تعیین شده برای غشا باشد.

برای این منظور آب را از روی صافی های کارتریج 5 الی 10 میکرونی عبور می دهند.

ب) حذف میکرو ارگانیسم ها:

میکروارگانیسم ها همانند باکتری ها می توانند موجب گرفتگی غشاها شوند. حتی در برخی موارد نیز آنزیم های ترشح شده از میکروارگانیسم ها بر روی غشاها، اثر تخریبی داشته اند. به این منظور لازم است آب تغذیه پیش از عبور از روی غشا به وسیله تابش ماورا بنفش و یا کلرین ضدعفونی شود. در صورت استفاده از کلرین به خاطر جلوگیری از کاهش عمر مفید غشاها، باید کلرین اضافی حذف شود. این عمل با استفاده از صافی بستر ذغال فعال و سولفیت ها انجام می یابد. غشاهای سلولز استات در برابر میکروارگانیسم ها آسیب شدیدی دارند.

پ) تنظیم نمودن pH آب:

تنظیمpHآببه منظور افزایش عمر غشا و جلوگیری از رسوب کردن برخی از املاح، امری ضروری است. عمر مفید غشاها درpHنامناسب به دلیل هیدرولیز شدن به مقدار زیادی کاهش می یابد.pH مناسب برای غشاهای پلی آمید بین 4 الی 11 می باشد در حالی که برای غشاهای سلولز استات بین 4.5 الی 6.5 است. لذا بهره برداری از غشاهای سلولز استات نیاز به دقت زیادی دارد.

ت) تنظیم دما:

برای حفاظت غشا بایست دمای آب تغذیه در زمان های مختلف در حد 20 الی 25 درجه سانتیگراد کنترل شود. بیشترین دمای مجاز برای غشاهای پلی آمید 35 درجه و غشاهای سلولز استات 30 درجه سانتیگراد است. دمای بالا درpHنامناسب سرعت هیدرولیز غشا را افزایش می دهد.

ث) کنترل عوامل رسوب کننده:

مواد اکسید شونده همانند اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن، منگنز و سیلیس می توانند در طی فرایند املاح زدایی با رسوب نمودن روی غشا مشکلاتی را به وجود آورند و در نتیجه کارایی غشا را کاهش دهند. ترکیب هگزا متافسفات را می توان برای کنترل این عوامل رسوب کننده، مورد استفاده قرار داد.

 

افزایش فشار آب تغذیه

آب تغذیه بعد از انجام تصفیه مقدماتی به وسیله یک پمپ فشرده می شود تا پتانسیل عبور از غشا را دارا باشد. حداکثر فشار مجاز برای غشاهای پلی آمید 28 اتمسفر و برای سلولز استات 60 اتمسفر با توجه به تجهیزات مورد استفاده می باشد. یک شیر کنترل به منظور تنظیم فشار مورد استفاده قرار می گیرد. برای آب های باT.D.S.بالا که نیاز به تامین فشار بالا است لازم است غشا از جنس سلولز انتخاب گردد.

 

اجزا سیستم اسمز معکوس

غشا جز اصلی در تصفیه می باشد ولی در سیستم اسمز معکوس وسایل و تجهیزات زیر وجود دارد:

  • مخازن تهیه محلول و تزریق کننده های اسید فسفات:این وسایل به منظور تهیه اسید با غلظت مناسب و تزریق آن به آب تغذیه به منظور تنظیمpHآب و تامین و تزریق فسفات به آب به دلیل جلوگیری از رسوب املاح کلسیم و منیزیم می باشد.
  • صافی کارتریج و کربن فعال:این تجهیزات به منظور افزایش عمر غشا، با وارد نمودن آب عاری از مواد معلق و حذف باقی مانده کلرین ناشی از گندزدایی آب است.
  • پمپ فشار قوی:پمپ به منظور خنثی نمودن فشار اسمزی، جبران نمودن افت فشار ناشی از وجود غشا و تجهیزات موجود در مسیر مورد نیاز است.
  • قاب ها (مدول ها):غشاها فوق العاده حساس و صدمه پذیرند. به دلیل فشار بالای سیستم اسمز معکوس از قاب ها استفاده می شود. قاب ها محفظه های مستحکم فلزی و یا پلیمری هستند که غشا را در خود جای می دهند. قاب ها سطح غشا را در حجم پایینی جای می دهند. مدول ها وظیفه هدایت سیال را عهده دار هستند.

 

ویژگی های مدول با عملکرد بالا

طراحی نامناسب مدول سبب کاهش کارایی عملکرد غشاها می شود. یک مدول با طراحی مناسب، باید دارای ویژگی های زیر باشد.

  • در اختیار قرار دادن مقاومت مکانیکی لازم
  • در بر گرفتن سطح بالایی از غشا
  • کنترل مناسب حرکت سیال
  • سهولت در تمیز نمودن فیزیکی و شیمیایی غشا
  • سهولت در تعمیر و نگهداری

 

انواع غشاهای اسمزی

غشاهای اسمزی صنعتی از مواد پلیمری مختلفی ساخته می شوند و از لحاظ شکل هندسی و مواد به کار رفته متنوع هستند. مهمترین غشاها عبارتند از:

 

غشاهای لوله ای (tubular membrane)

این غشاها اکثرا از ترکیب پلی سلولز استات ساخته شده است و به شکل لوله هایی به قطر 20 الی 30 میلی متر و با طول 200 تا 250 سانتی متر است. حدود 20 عدد از این غشاها در درون یک قاب فولادی قرار می گیرند.

 

غشاهای حلزونی شکل (Spiral-Wound membrane)

این گونه غشا نیز از ترکیب پلی سلولز استات با ضخامت 100 میکرون ساخته می شود. دو یا سه لایه از این غشاها که بین آنها تور پلاستیکی قرار گرفته است را به دور یک لوله پلیمری مشبک و یا فولادی مشبک می پیچند و مجموعه را در درون قاب قرار می دهند.

 

غشاهای الیافی (Hollow fiber Membrane)

این غشاها به شکل الیاف پلاستیکی مجوف و از جنس پلی آمید هستند. یک دسته از این الیاف مشتمل بر هزاران رشته از آن در درون یک قاب قرار می گیرند. آب تغذیه از روی غشا عبور داده می شود و آب تصفیه شده به درون حفره طولی الیاف تراوش می کند. مجموعه آب های تراوش شده به بیرون از قاب هدایت می شود.

 

شستشوی ممبران دستگاه تصفیه اسمز معکوس

با تصفیه مقدماتی آب جهت افزایش زمان کارکرد غشا پس از مدتی در نهایت به دلیل عبور آب از روی سطح غشا ذرات کلوئیدی، رسوبات، آلودگی های میکروبی و املاح محلول در آب ایجاد گرفتگی می کنند که نیاز است بصورت دوره ای عملیات شستشوی ممبران اسمز معکوس(CIP)انجام گردد. شرکت آبریزان جهت حذف این آلودگی ها محلول های تخصصی شستشوی ممبران را تولید و به صنایع عرضه کرد.

 

ابزار دقیق و وسایل اندازه گیری اسمز معکوس

لوازم کنترل اتوماتیک فشار، دما،pH، هدایت سنج الکتریکی، مانومترها و جریان سنج ها از دیگر لوازم به کار گرفته شده در یک سیستم اسمز معکوس است.

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

ناخالصی و ویژگی های آب
1403/06/06

ناخالصی های موجود در آب

آب خالص در طبیعت به دلیل ویژگی حلالیت بالای آن، وجود ندارد و دارای ناخالصی های گوناگون می باشد. ناخالصی آب را به سه دسته ی کلی مواد جامد محلول، مواد جامد معلق و کلوئیدی و گازها دسته بندی می نمایند.

رسوبات آب در بخش صنعت
1403/06/10

ذخایر آب کره زمین

آب مایه حیات و تداوم زندگی موجودات زنده و همچنین عامل اساسی در پیدایش اجتماعات و تمدن‌های بشری است. امروزه حجم کل آب‌کره‌ زمین که منبع زندگی تمام موجودات به شمار می‌رود از زمان تشکیل تاکنون، تقریباً ثابت و غیرقابل تغییر مانده است. این منابع آب حدود ۵/۴ میلیارد سال پیش به وجود آمده است.

مکانیسم اسمز طبیعی و اسمز معکوس
1403/07/11

اسمز معکوس و اسمز طبیعی چیست؟

خاصیت اسمزی به عبور یک حلال از بخش محلول رقیق به بخش محلول غلیظ از درون یک غشا نیمه تراوا گفته می شود. فرآیند اسمز معکوس یکی از شیوه های گسترده جداسازی است، که کاربردهای مختلفی دارد. شیرین سازی آب دریا، جداسازی مواد آلی و سمی از پساب های صنعتی دو مورد مهم استفاده از این تکنولوژی می باشد.

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب آشامیدنی
1403/07/15

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب لوله کشی

تاثیر لوله های پلاستیکی بر کیفیت آب در تاسيسات لوله كشی منازل و سيستم توزیع آب باعث نشت فلزاتی مانند سرب به آب آشاميدنی می شود. سرب به عنوان گسترده ترين عنصر سنگين و سمي در محيط زيست، به صورت طبيعي به ميزان ۱ تا ۱۰ ميكروگرم در ليتـر در آب رودخانه ها وجود دارد. تركيبات سرب در نتيجه بهره برداري از معادن، صنايع باطري سازي، سوخت هاي فسيلي، رنـگ سـازي و صـنايع شيشه و لعاب به منابع آبي وارد مي گردند.

انواع سیستم های انتقال آب روباز و مجاری تحت فشار
1403/07/23

انواع سیستم های انتقال آب

سیستم های انتقال آب ، کانال های لازم برای انتقال آب از نقطه ای به نقطه ی دیگر را شامل می شوند. در بیشتر موارد، انتقال آب از منبع آن به تاسیسات تصفیه و از آن جا به مصرف کننده ها ضروری است. پمپاژ به منظور تامین انرژی لازم برای به حرکت در آوردن آب، از ابتدا تا انتهای سیستم انتقال به کار می رود. ایستگاه های پمپاژ معمولا در آب گیر آب خام، تصفیه خانه و شبکه ی توزیع قرار داده می شوند.

نرم سازی آب به شیوه ته نشینی
1403/08/12

فرآیندهای نرم سازی آب به شیوه ته نشینی

فرآیندهای نرم سازی به منظور کاهش سختی آب به کار می روند. با استفاده از مواد شیمیایی، سختی آب تحت واکنش های شیمیایی قرار می گیرد و رسوب می نماید. که در نتیجه سختی آب کاهش می یابد. سختی آب به دلیل وجود کربنات ها، سولفات ها، کلریدها و نیترات های فلزات کلسیم، منیزیم، آهن و آلومینیوم است.

پدیده تبادل یونی
1403/09/26

رزین های کاتیونی و آنیونی (تبادل یونی)

فرایند تعویض و تبادل یونی از زمان قدیم مورد استفاده قرار می گرفت. ارستا تالیس به کمک این فرایند آب شور را با خاک هایی تماس می داد و آب شیرین تهیه می کرد. در سال 1845 تامسون نشان داد که هر گاه آب حاوی آمونیوم سولفات از خاک عبور کند در آب خروجی کلسیم سولفات تولید خواهد شد.

انواع فرآیندهای غشایی
1403/10/01

فرآیندهای غشایی

فرایندهای غشایی به شیوه های فیزیکی برای جداسازی حلال از نمک های محلول در آن با استفاده از غشاهای نیمه تراوا اطلاق می شود. این فرایندها در سال های اخیر پیشرفت های زیادی داشته است. سابقه ی استفاده از غشا برای صاف کردن به اوایل قرن بیستم باز می گردد.