تشکیل رسوب در دیگ های بخار(بویلر)

تشکیل رسوب در مبدل های حرارتی

رسوب در دیگ های بخار

آب تغذیه دیگ بخار باید عاری از سختی باشد. گاهی به سبب کوتاهی و یا بهره برداری نادرست از دستگاه سختی گیر و یا عدم احیا به موقع رزین ها، مقداری سختی وارد آب تغذیه دیگ می شود. افزایش دمای آب در دیگ بخار حلالیت املاح آب را کاهش می دهد. آب مجاور سطوح گرم اشباع می گردد و شرایط رسوب گذاری مواد کم محلول، فراهم می شود. رسوب ایجاد شده در دیگ های بخار، عایق حرارت می باشد. اگر جداره لوله ای توسط رسوب پوشیده شود، راندمان حرارتی دیگ افت می کند. در نتیجه جذب حرارت از گازهای حاصل از احتراق کاهش می یابد، انرژی هدر می رود و تولید بخار کم می شود. به منظور جبران کاهش تولید بخار، سوخت و بار حرارتی دیگ افزایش می یابد. تحت این شرایط، لوله ها گداخته شده و مقاومت خود را از دست می دهند. به منظور جلوگیری از تغییر دمای بخار 260 C، لازم است دمای سطح حرارتی رسوب گرفته نسبت به سطح تمیز حدود 110C  افزایش یابد.

 

تشکیل رسوب در برج خنک کننده

 

تاثیر رسوب بر سطوح حرارتی دیگ بخار

نوع رسوب و ترکیبات آن و اینکه با تغذیه آب معینی چه نوع رسوبی در دیگ بخار ایجاد خواهد شد را نمی توان پیش بینی کرد. حتی با مصرف یک نوع آب، نوع رسوب در نقاط مختلف با یکدیگر متفاوت است. در زیر ترکیب شیمیایی چند نوع رسوب نشان داده شده است. رسوبی به ضخامت 5 میلی متر مصرف سوخت را تا 8 % افزایش می دهد. تحت این شرایط برای کارخانه ای که 250000 لیتر در سال سوخت مصرف می کند، 20000 لیتر سوخت اضافی نیاز می باشد.

 

رسوب در دیگ های بخار

 

ترکیب شیمیایی برخی از رسوب های مشاهده شده در دیگ بخار:

  • سولفات کلسیم (CaSO4)
  • کربنات کلسیم (آرانگونیت) (Caco3)
  • مارسنگ (سرپانتین) (3MgO.2SiO2.H2O)
  • گزونوتلیت (5Caco.5SiO2.H2O)
  • آنالیست (Na2O.Al2O3.4SiO2.2H2O)
  • فسفات منیزیم (Mg5(PO4)3OH)
  • بروسیت (Mg(OH)2)
  • هماتیت (Fe2O3)
  • مگنتیت (Fe3O4)
  • هیدروکسی آپاتیت (CCa10(OH)2(PO4)6)
  • پکتولیت (Na2O.4CaO.6SiO2.H2O)

 

پیشگیری از تشکیل رسوب در دیگ های بخار

به منظور کاهش و جلوگیری از تشکیل رسوب در دیگ های بخار، موارد زیر توصیه می شود:

  1. هنگام بهره برداری از سختی گیر، در احیا و نگهداری آن دقت کافی به عمل آید تا از عبور آب سخت جلوگیری شود.
  2. سختی باقیمانده در آب تغذیه دیگ بخار، با افزایش مواد شیمیایی مناسب (مانند فسفات ها و پراکنده کننده ها) کنترل شود. این ترکیبات در محیط قلیایی با سختی باقیمانده ترکیب شده و تولید مواد نامحلول لجن مانندی می کنند که به جداره دیگ بخار و یا لوله نمی چسبند.
  3. با مدیریت به موقع و کافی، غلظت املاح داخل دیگ بخار کنترل شود.
  4. مقدار تزریق مواد شیمیایی بازدارنده رسوب به آب تغذیه دیگ بخار به نحوی تنظیم شود که باقیمانده آنها در دیگ بخار در حد مطلوب باشد تا از تشکیل رسوب در دیگ جلوگیری شود .

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

رسوب زدایی انواع کشتی ها و یدک کش ها و تجهیزات دریایی
1403/05/17

رسوب زدایی تجهیزات دریایی

رسوبات تجهیزات دریایی، که بیشتر از نوع کلسیم و منیزیم است، به عنوان عایق بین سطح فلز و آب عمل می کند و باعث افزایش دمای فلز در نتیجه کاهش خنک کاری موتور می گردد. رسوب زدایی تجهیزات دریایی، نقش بسزایی در کاهش هزینه ها از جمله مصرف سوخت، نگهداری تجهیزات، شستشو و… دارد

جلوگیری از تشکیل رسوبات در تجهیزات صنایع
1403/06/17

روش های جلوگیری از تشکیل رسوب

مهم ترین روش برای پیشگیری از تشکیل رسوب، بهبود كيفيت آب مصرفي در صنایع گوناگون است. این روش به صورت های مختلف ته نشيني، صاف کردن، هوازدايي، روغن زدايي، استفاده از روش زير آبکشی و نرم کردن آب مصرفی، انجام می شود.

رسوب زدایی تاسیسات صنعتی
1403/06/18

رسوب و مشکلات ناشی از آن در تاسیسات

زمانی که از آب به عنوان یک سیال حرارتی استفاده می شود، املاح و سختی موجود در آب بر اثر شوک دما جدا شده و بر روی سطوح نشست کرده و رسوب ایجاد می شود. این رسوبات از مهم ترین عوامل فرسایش و خوردگی در تاسیسات حرارتی و برودتی هستند.

نحوه رسوب برداری آب شیرین کن ساحلی با میتره سرد
1403/06/20

رسوب برداري آب شيرين كن ساحلي (MED)

يكي از روشهاي توليد آب شيرين جهت مصارف صنعتي، استفاده از آب شيرين كن هاي چند مرحله اي حرارتي به منظور شيرين سازي آب دريا ميباشد. با توجه به بالا بودن تركيبات محلول و نامحلول در آب دريا و همچنين شوك دمايي بالا در پكيج هاي آب شيرين كن، رسوب گذاري در اين پكيج ها غير قابل اجتناب ميباشد. به همين دليل ميبايست رسوب برداري دوره اي ازدستگاههاي آب شيرين كن انجام گردد.

انواع محلول رسوب بردار میتره
1403/07/22

میتره محلول رسوب بردار

میتره راهکاری برتر برای مقابله با رسوب در صنایع مختلف می باشد. میتره محلول رسوب‌بردار، محصولی انقلابی از شرکت پژوهشی صنعتی آبریزان، جایگزینی کارآمد برای روش‌های سنتی رسوب‌زدایی است. این محصول با غلبه بر محدودیت‌های روش‌های فیزیکی و شیمیایی موجود، راه حلی جامع برای مشکل رسوب در صنایع مختلف ارائه می‌دهد.

روش های رسوب زدایی فیزیکی و شیمیایی
1403/08/02

روش های رسوب زدایی فیزیکی و شیمیایی

در صنایعی مانند نفت، گاز و پتروشیمی، همواره سعی بر پیشگیری از تشکیل رسوب با استفاده از روش های مختلف در تجهیزاتی مانند مبدل های حرارتی و دیگ های بخار می باشد. در این زمینه هزینه های زیادی برای مواد و افزودنی های شیمیایی صرف می شود. اما بیشتر مبدل های حرارتی صنعتی به دلایل مختلف مانند کیفیت پایین آب ها در مناطق مختلف، در معرض رسوب گذاری قرار می گیرند. این رسوبات بیشتر در لوله های مبدل ها تشکیل می شوند. برای کاستن زیان های پدیده رسوب، مبدل باید پیوسته تحت نظارت عملکرد و تمیزکاری قرار گیرد.