سختی کل آب
سختی آب (water hardness) یکی از مهم ترین فاکتورها در صنعت تصفیه آب می باشد که بخاطر وجود املاح معدنی و یون های کلسیم، منیزیم، آلومینیوم و روی و سایر فلزات سنگین در آب ایجاد می گردد. به عبارت دیگر، نمک محلول کلسیم و منیزیم و آهن و غیره اگر بیش از اندازه در آب وجود داشته باشند، اصطلاحا منجر به افزایش درجه سختی آب خواهند شد که مضرات زیادی را برای سلامتی انسان و حتی تجهیزات صنعتی به همراه دارد.
انواع سختی آب
یکی از مهم ترین نکاتی که لازم است درباره سختی آب مد نظر قرار گیرد، تفاوت زیاد در نوع مواد معدنی و نمک های حل شده در آب ها می باشد. در نتیجه می توان در حالت کلی سه نوع سختی آب را معرفی نمود که تفاوت های زیادی با هم دارند. این دسته بندی شامل موارد زیر می باشد:
سختی موقت آب (سختی کربناتی)
سختی موقت یا (temporary hardness) به نوعی از سختی آب گفته میشود که مقدار بی کربنات کلسیم و منیزیم و آهن در آن بیش از حد مجاز است. یکی از مهم ترین ویژگی های این نوع سختی، قابلیت حذف آن با حرارت دهی و جوشاندن می باشد. علاوه بر این، می توانpHآب را کاهش داد تا اثر این نمک های کربناتی حذف گردد.
سختی دائم آب (سختی بی کربناتی)
سختی دائم (Non Carbonate Hardness) از وجود بیش از حد نمک سولفات، نیترات و کلرید کلسیم، منیزیم و آهن و غیره بوجود می آید. این نوع سختی را به این خاطر دائم می گویند که، افزایش دمای آب و جوشاندن آن منجر به ته نشین شدن نمک های غیرکربناتی نخواهد شد و حذف آنها نیاز به تجهیزات متعدد دارد.
سختی کلآب
به مجموع سختی موقت و دائم اصطلاحا سختی کل آب گفته میشود و مقدار کربنات کلسیم آن بیش از یک میلی والان خواهد بود. لازم به ذکر است که اگر میزان قلیایی بودن کل آب بیشتر از سختی کل باشد، می توان نتیجه گرفت که سختی آب کربناتی است.
سختي کل، به طور معمول مجموع مقدار منيزيم و کلسيم در آب است. استرانسيم و باريم نيز نقش دارند، اما آنها معمولا نسبت به کلسيم و منيزيم در غلظتهاي ناچيزي وجود دارند.
آزمایشگاه های شرکت آبریزان واقع در پارک علم و فناوری فارس با کادری مجرب و استفاده از دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته قادر به اندازه گیری انواع پارامترهای آب از جمله اندازه گیری سختی آب می باشد.