مدیریت خوردگی ناشی از گاز H2S در صنایع نفت و گاز
خوردگی در صنایع نفت و گاز
خوردگی در صنایع مختلف از جمله در صنايع نفت و گاز، هر ساله مبالغ سنگينی را جهت تعویض و یا تعمير وسایل و ماشین آلات تحمیل می کند. سالانه 5 درصد توليد ناخالص ملی کشورها بر اثر خوردگی هدر می رود كه از اين 5 درصد، حدود یک پنجم آن در صنايع نفت، گاز و پتروشيمی رخ می دهد.
یکی از انواع خوردگی در صنايع نفت و گاز، خوردگی ناشی از گاز سولفید هيدروژن است. بسیاری از تأسيسات نفت و گاز از جنس فولاد کربنی بوده و به خوردگی با گاز سولفيد هيدروژن حساس هستند. سولفید هيدروژن باعث بُروز انواع خوردگی در اين فولادها می شود.
آمارها نشان می دهد كه حدود 74 درصد ازكارافتادگی های تاسیسات نفت و گاز و پتروشیمی در اثر ترک خوردگی سولفيدی بوده است (شكل زیر) بنابراين، مدیریت خوردگی ناشی از سولفید هيدروژن از اهميت خاصی برخوردار است.
محصولات ویژه ی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
سولفید هیدروژن ممکن است از همان ابتدای تولید در مخازن نفتی و گازی موجود باشد و يا با فعالیتهای باكتريایی (باكتری های غیر هوازی) در حين بهره برداری توليد گردد. در بخش پایین دست نيز سولفید هيدروژن ممكن است در حين فرآورش و یا ذخيره توليد شود.
چارچوب مدیریت خوردگی در صنایع نفت و گاز
جهت مدیریت خوردگی موفق، چارچوب اجرايی از پیش تعیین شده ای بايد پياده سازی گردد. پياده سازی مديريت اثربخش خوردگی در صنایع نفت و گاز، نتایج زیر را دربر خواهد داشت:
- اهداف ایمنی، بهداشتی و محيط زيستی را برآورده خواهد كرد.
- آسیب هاي ايمنی و زیست محيطی ناشی از نشتی ها و از كارفتادگی ها به حداقل می رسد.
- بازدهی تأسیسات را افزايش خواهد داد.
- كاهش هزينه های توليد و تعميرات را به دنبال خواهد داشت.
- شرایط محیط كاری را بهبود می بخشد.
منبع : مديريت خوردگی ناشی از گاز سولفيد هيدروژن در صنايع نفت و گاز، هادی ابراهیم فتح آبادی، ماهنامه علمی - ترویجی اکتشاف و تولید نفت و گاز/ شماره 109 / بهمن ماه 1392.
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را ارسال کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.