مدیریت خوردگی

استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع

خوردگی در صنایع مختلف

با توجه به شرایط اقلیمی و تنوع آب‌ و هوایی ایران، مناطق خورنده زیادی در کشور وجود دارد. خلیج فارس و دریای عمان از خورنده ­ترین آب‌ های دنیا هستند. در مرکز ایران محیط‌ های کویری و صنعتی، و در شمال اتمسفر بارانی شرایط مناسبی برای تشدید خوردگی تجهیزات فراهم آورده است. همان‌ طور که گفته شد خوردگی پدیده‌ ای است که در اکثر صنایع و محیط‌ ها اتفاق می‌افتد، از این‌ رو هیچ صنعتی نمی‌ تواند از خوردگی در امان باشد. در نتیجه مدیریت خوردگی باید در همه صنایع مورد توجه ویژه قرار گیرد.

 

مدیریت خوردگی

مدیریت خوردگی اقدامی است به منظور سازمان‌ دهی فعالیت‌ های خوردگی و روش‌ های کنترل آن‌ که در مهر و موم‌ های اخیر جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.

با گسترش روز افزون فناوری‌ های جلوگیری از خوردگی، انتخاب روش‌ های مناسب برای کنترل خوردگی در یک واحد خاص، نیاز به اجرای یک برنامه مدون و جامع به نام مدیریت خوردگی، ضروری به نظر می‌رسد. مدیریت خوردگی مجموعه‌ ای از روش‌ ها و راهکارهایی است که در یک سیستم برای جلوگیری از خوردگی اعمال می‌ شود تا از نظر اقتصادی روش‌ های مقابله با خوردگی بهینه شود.

طبق گزارش انستیتو باتل، با اعمال ساده دانش و تکنولوژی موجود، از یک سوم هزینه‌ های خوردگی صنایع جلوگیری به عمل می‌آید.

 

خسارات غیر مستقیم خوردگی

نکته دیگری که اغلب مورد غفلت قرار می‌گیرد این است که خسارت غیر مستقیم خوردگی در برخی موارد به‌ مراتب بیشتر از خسارات مستقیم آن است.

به‌عنوان مثال: تعویض پروانه پمپ سانترفیوژ نه‌ تنها هزینه‌ ای برای تعمیر خود قطعه ایجاد می‌کند، بلکه قطع جریان در فرآیند باز بسته شدن پمپ و هزینه دستمزد را نیز  به دنبال دارد.علاوه بر این خسارت هدر رفتن مواد و آلودگی‌ های ناشی از آن باعث مشکلات زیادی در رابطه با ایمنی و محیط‌ زیست می‌گردد.

*پیشگویی آهنگ خرابی تجهیزات بر اثر خوردگی و تخمین هزینه‌ های آن می تواند تا حدود زیادی از ضررهای وارده جلوگیری کند.

**مدیریت خوردگی به ارائه روش های پیش گیرانه و برداشتن گام های راهبردی در دو حوزه غیر فنی و فنی می پردازد.

 

مدیریت خوردگی در حوزه های غیر فنی

  1. افزایش آگاهی از هزینه های هنگفت خوردگی و صرفه جویی در این هزینه ها و بکارگیری صحیح فناوری های موجود و کاهش هزینه ها می گردد.از این رو بسیاری از مشکلات خوردگی در نتیجه فقدان آگاهی از مدیریت خوردگی و عدم مسئولیت پذیری اشخاص در تبادل عملیات بازرسی، تعمیر و نگهداری سیستم مهندسی است.
  2. تغییر خط مشی ها، آیین نامه ها، استانداردها و شیوه های مدیریتی جهت کاهش هزینه های خوردگی
  3. اصلاح و آموزش مستمر کارکنان جهت معرفی و بازشناسی کنترل خوردگی
  4. تغییر و اصلاح کژ اندیشی و باور غلط تسلیح پذیری در مقابل خوردگی و اتخاذ تصمیم های جدید در راستای جلوگیری از این پدیده

 

مدیریت خوردگی در حوزه های فنی

راهبرد پیشگیرانه در حوزه ­های فنی از اهمیت بالایی برخوردار است.

  1. استفاده از روش های طراحی پیشرفته به منظور مدیریت بهتر خوردگی
  2. ارتقا روش های پیش بینی عمر تجهیزات و ارزیابی عملکرد آنها از طریق آشنایی با فناوری های جدید خوردگی.

 

مزایای استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع و کارخانجات

به طور خلاصه مزایای استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع و کارخانجات صنعتی عبارتند از:

  1. کاهش هزینه ها
  2. کاهش آسیب ها و خطرات
  3. کاهش در توقف های پیش بینی نشده دستگاه ها
  4. افزایش بهره وری و دسترس پذیری دستگاه ها

 

نقش فناوری در مدیریت خوردگی:

می توان با استفاده از روش های علمی و دستاوردهای جدید فناوری در مدیریت خوردگی، خوردگی را در بسیاری از صنایع کنترل نمود که این امر مستلزم ایجاد آگاهی و عزم جدی برای پیشگیری و کنترل خوردگی در میان مهندسین و کارشناسان خوردگی است.

اعمال درست و دقیق مدیریت خوردگی و استفاده از فناوری­ های نو در این حوزه میتواند از بروز سالانه صدها میلیارد تومان خسارت در مراکز صنعتی جلوگیری نماید.

محققان و پژوهشگران مختلف، انواع گوناگونی از خوردگی را به عنوان سازوکارهای مهم تر خوردگی معرفی کرده‌اند. بنابراین طبقه بندی یکسانی برای انواع خوردگی توسط مؤلفان و پژوهشگران مختلف ارائه نگردیده است.

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج نظر می بایست لاگین کنید

مقالات مرتبط

فرایند خوردگی و زنگ زدگی فلزات
1403/05/11

فرآیند خوردگی

خوردگی فلزات فرآیندی است که در آن فلزات به اعداد اکسایش اصلی خود می‌رسند. درحقیقت، خوردگی فلزات یک واکنش اکسایش و کاهش است که در آن، فلز توسط محیط اطراف خود اکسید می‌شود. به طور معمول،‌ اکسیژن هوا در این فرآیندها نقش اکسنده دارد.

ضد خوردگی تجهیزات مسی
1403/05/28

ضد خوردگی مس

ضد خوردگی مس محصول فوق العاده موثری می باشد که باتوجه به کاربرد مس در صنایع مختلف، سلامت و طول عمر سیستم را تضمین می نماید.

خسارات ناشی از خوردگی در صنایع و تاسیسات
1403/07/17

مهندسی خوردگی(عوامل کلی موثر بر تخریب های ناشی از خوردگی)

میزان تاثیر عوامل مختلف در خسارات ناشی از خوردگی عبارتند از : 1_ طراحی، انتخاب مواد و فرآیند 2_ فقدان دستورالعمل های لازم 3_ خطای انسانی 4_ بازرسی ضعیف 5_ چیدمان، نصب و هماهنگی ضعیف 6_ عدم پیش بینی موارد ناخواسته 7_ سایر موارد

خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی در تاسیسات و تجهیزات در صنایع
1403/07/17

مهندسی خوردگی (خسارات و هزینه های ناشی از خوردگی)

سرمایه گذاری در کنترل خوردگی نوعی سودآوری است. عدم توجه به مشکلات خوردگی در هر واحد صنعتی و تولیدی، هزینه های پنهانی به دنبال دارد که اجتناب از آن غیر ممکن است. اولین قدم در اقتصاد خوردگی انتخاب روشی مناسب به منظور حداکثر کاهش هزینه های خوردگی است. این هزینه ها می تواند شامل: مخارج تولید و تجهیزات، از بین رفتن محصولات با ارزش، ظاهر نامطلوب محصول، هزینه های زیست محیطی و … باشد.

خوردگی چیست؟ انواع مختلف خوردگی
1403/07/23

خوردگی چیست؟

کاهش یافتن تدریجی (تحلیل رفتن) فلزات به واسطه فعل و انفعالات شیمیایی و الکتروشیمیایی، خوردگی نامیده می شود که سالیانه خسارات مالی چشمگیری به صنایع وارد میکند. به عنوان مثال، در سیستم‌ های آبی، انواع مختلف خوردگی به صورت یک فرآیند الکتروشیمیایی تعریف می گردد.

راه های پیشگیری از خوردگی و محلول ضد خوردگی
1403/07/24

راه های پیشگیری از خوردگی

هر فرآیند تأخیر در خوردگی، بازدارندگی خوردگی (پیشگیری از خوردگی) است. به‌طور کلی بازدارندگی خوردگی به معنای کاهش نرخ اکسایش فلز یا افزودن یک ترکیب شیمیایی است که در تماس با محلول در سیستم خواهد بود. بازدارنده خوردگی ممکن است به صورت مایع، بخار و یا هر دو صورت اضافه‌ شده باشد. به‌ طور خاص، بازدارنده خوردگی یک ترکیب شیمیایی است که به فاز مایع، به گونه‌ای که روی سطح فلز تأثیرگذار باشد، اضافه می‌گردد.

رسوب و خوردگی در سیستم های دارای گردش آب
1403/07/25

رسوب و خوردگی در سیستم های آب پالایشگاه و پتروشیمی

همانند موجودات زنده که بدون آب نمی توانند زنده بمانند، پالایشگاه های نفت و کارخانه های پتروشیمی نیز بدون آب نمی توانند کار کنند. آب در سیستم های خنک کننده آبی، برای تهیه بخار و سیستم اطفا حریق استفاده می شود. فرآورده های نفتی و سوخت هایی که پس از تقطیر و فرآیندهای مختلف کاتالیزوری و کراکینگ تولید می شوند، باید سرد شوند. آب بهترین سیال برای این کار است.

مدیریت خوردگی ناشی از گاز H2S در صنایع نفت و گاز
1403/08/05

مدیریت خوردگی ناشی از گاز H2S در صنایع نفت و گاز

خوردگی در صنایع مختلف از جمله در صنايع نفت و گاز، هر ساله مبالغ سنگينی را جهت تعویض و یا تعمير وسایل و ماشین آلات تحمیل می کند. سالانه 5 درصد توليد ناخالص ملی کشورها بر اثر خوردگی هدر می رود كه از اين 5 درصد، حدود یک پنجم آن در صنايع نفت، گاز و پتروشيمی رخ می دهد. یکی از انواع خوردگی در صنايع نفت و گاز، خوردگی ناشی از گاز سولفید هيدروژن است.