X Ray Fluorescence spectrometer (XRF)

آنالیز اشعه ایکس با استفاده از دستگاه طیف سنج XRF

روش آنالیز XRF

فلوئورسانس پرتو اشعه ایکس یا آنالیز XRF انتشار مشخصه “ثانویه” (یا فلوئورسنت) اشعه ­X از ماده ای است که با بمباران پرتوهای پر انرژی X یا پرتوهای گاما برانگیخته شده است. آنالیز XRF بطور گسترده برای تجزیه و تحلیل عناصر و آنالیز شیمیایی بویژه در بررسی فلزات، شیشه­، سرامیک و مصالح ساختمانی و همچنین تحقیق در ژئوشیمی­، علوم پزشکی قانونی­، باستان شناسی و اشیاء هنری مانند نقاشی مورد استفاده قرار می گیرد.

آنالیز XRF چطور کار میکند؟

در آنالیز XRF هنگامی که مواد در معرض اشعه X با طول موج کوتاه یا در معرض اشعه گاما قرار دارند­، ممکن است یونیزاسیون اتمهای آنها اتفاق بیفتد. یونیزاسیون شامل خارج کردن یک یا چند الکترون از اتم است و ممکن است در صورتی که اتم در معرض تابش با انرژی بیشتر از انرژی یونیزاسیون باشد، اتفاق بیفتد. پرتوهای X و گاما می توانند به اندازه کافی پر انرژی باشند تا بتوانند الکترونهای محکم را از مدار داخلی اتم خارج کنند. برداشتن یک الکترون از این طریق باعث می شود ساختار الکترونیکی اتم ناپایدار شود و الکترون های موجود در مدارهای بالاتر “به درون مداری تحتانی” سقوط می کنند تا سوراخ باقی مانده را پر کنند.

در هنگام سقوط، انرژی به صورت فوتون آزاد می شود، انرژی آن برابر است با اختلاف انرژی دو مداری که درگیر هستند. بنابراین، ماده تابش می کند، که دارای ویژگی انرژی اتم های موجود است. در آنالیز XRF اصطلاح فلورسانس برای پدیده هایی به کار می رود که جذب تابش یک انرژی خاص منجر به انتشار مجدد اشعه یک انرژی متفاوت (عموماً پایین تر) می شود.

 

نمودار طیف اشعه ایکس با استفاده از دستگاه طیف سنج xrf

 

فلوئورسانس اشعه ایکس (آنالیز XRF) چیست؟

طیف سنج فلوئورسانس اشعه ایکس (آنالیز XRF) یک ابزار اشعه ایکس است که برای آنالیزهای شیمیایی معمول و نسبتاً غیر مخرب سنگها­، مواد معدنی­، رسوبات و مایعات استفاده می شود. این روش بر روی اصول طیف سنجی پراکندگی طول موج کار می کند که شبیه به الکترون میکروپروب (EPMA) است. با این حال، یک آنالیز  XRF به طور کلی نمی تواند در اندازه های کوچک معمولی برای EMPA با سایز 5-2 میکرون آنالیز کند، بنابراین به طور معمول برای آنالیز XRF توده ای از کسری های بزرگتر از مواد زمین شناسی استفاده می شود. سهولت نسبی و کم هزینه بودن آماده سازی نمونه و پایداری و سهولت استفاده در آنالیزXRF ، یکی از روشهای پرکاربرد را برای تجزیه و تحلیل عناصر اصلی و کمیاب در سنگ ها، مواد معدنی و رسوبات تبدیل می کند.

 

کاربردهای تخصصی آنالیز XRF

آنالیزXRF  در طیف گسترده ای از برنامه ها استفاده می شود، از جمله:

  • تحقیقات در سنگ شناسی آذرین ، رسوبی و دگرگونی
  • بررسی خاک
  • استخراج معادن (به عنوان مثال ، اندازه گیری درجه سنگ معدن)
  • تولید سیمان
  • ساخت سرامیک و شیشه
  • متالورژی (به عنوان مثال، کنترل کیفیت)
  • مطالعات زیست محیطی (به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل ماده ذرات موجود در فیلترهای هوا)
  • صنعت نفت (به عنوان مثال گوگرد روغنهای خام و فرآورده های نفتی)
  • آنالیز درست در مطالعات زمین شناسی و محیط زیست

 

آنالیزXRF  برای تحقیقات انجام شده مناسب است:

  • آنالیز شیمیایی توده ای از عناصر اصلی (Si ، Ti ، Al ، Fe­، Mn ، Mg ، Ca ، Na ، K ،P) در سنگ و رسوب
  • آنالیز شیمیایی توده ای از عناصر کمیاب با فراوانی کمتر ازppm 1  (Ba ، Ce ، Co ، Cr ، Cu ، Ga، La، Nb، Ni، Rb، Sc، Sr، Rh، U، V، Y، Zr، Zn) در سنگ و رسوب، تشخیص محدوده عناصر کمیاب معمولاً به ترتیب چند قسمت در میلیون است.

 

آنالیز XRF چه محدودیت هایی دارد؟

  • نمونه نسبتاً بزرگ، به طور معمول بیشتر از 1 گرم
  • موادی که می توانند به صورت پودر تهیه شده و به طور مؤثر همگن شوند
  • موادی که از نظر ترکیبی مشابه، استانداردهای کامل در دسترس هستند
  • مواد حاوی مقادیر زیادی عناصر که جذب و اثرات فلورسانس برای آنها به خوبی قابل درک است

 

آیا آنالیز XRF روی پودر مواد انجام میشود؟

آنالیز XRF در بیشتر موارد برای سنگها، سنگ معدنها، رسوبات و مواد معدنی، نمونه بصورت پودر ریز تهیه می گردد. در این مرحله ممکن است مستقیماً مورد آنالیز قرار گیرد، به خصوص در مورد آنالیز عناصر کمیاب. با این حال، دامنه بسیار گسترده ای از عناصر مختلف، به ویژه آهن، و طیف گسترده از نمونه ها در یک نمونه پودری، مقایسه متناسب با استانداردها را مشکل ساز می کند. به همین دلیل، معمول است که نمونه پودر شده را با یک شار شیمیایی مخلوط کرده و از کوره یا مشعل گاز برای ذوب نمونه پودری استفاده کنید. ذوب یک نمونه، نمونه همگن ایجاد می کند که قابل آنالیز است و فراوانی عناصر (در حال حاضر تا حدودی رقیق شده) محاسبه می شود.

Submit your opinion

Your email address will not be published.

You must login to post a comment

Related Articles

آنالیز ساختار مواد با استفاده از دستگاه اشعه ایکس(XRF)
11/09/2024

Familiarity with XRD analysis and its applications

X-ray diffraction or XRD analysis is a device for measuring the distances between atomic planes, or in other words, identifying the structure of materials, the result of which is determining the name of the mineral or minerals that make up the sample. The XRD X-ray diffraction spectrometer is widely used in identifying unknown crystalline solid samples. Among the things that can be determined in XRD are the detection of the crystal phase, the size and shape of the crystal grain, the composition of the crystal atoms and its structure, etc. The X-ray diffraction pattern is unique for each material.