Corrosion management
خوردگی در صنایع مختلف
با توجه به شرایط اقلیمی و تنوع آب و هوایی ایران، مناطق خورنده زیادی در کشور وجود دارد. خلیج فارس و دریای عمان از خورنده ترین آب های دنیا هستند. در مرکز ایران محیط های کویری و صنعتی، و در شمال اتمسفر بارانی شرایط مناسبی برای تشدید خوردگی تجهیزات فراهم آورده است. همان طور که گفته شد خوردگی پدیده ای است که در اکثر صنایع و محیط ها اتفاق میافتد، از این رو هیچ صنعتی نمی تواند از خوردگی در امان باشد. در نتیجه مدیریت خوردگی باید در همه صنایع مورد توجه ویژه قرار گیرد.
مدیریت خوردگی
مدیریت خوردگی اقدامی است به منظور سازمان دهی فعالیت های خوردگی و روش های کنترل آن که در مهر و موم های اخیر جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
با گسترش روز افزون فناوری های جلوگیری از خوردگی، انتخاب روش های مناسب برای کنترل خوردگی در یک واحد خاص، نیاز به اجرای یک برنامه مدون و جامع به نام مدیریت خوردگی، ضروری به نظر میرسد. مدیریت خوردگی مجموعه ای از روش ها و راهکارهایی است که در یک سیستم برای جلوگیری از خوردگی اعمال می شود تا از نظر اقتصادی روش های مقابله با خوردگی بهینه شود.
طبق گزارش انستیتو باتل، با اعمال ساده دانش و تکنولوژی موجود، از یک سوم هزینه های خوردگی صنایع جلوگیری به عمل میآید .
خسارات غیر مستقیم خوردگی
نکته دیگری که اغلب مورد غفلت قرار میگیرد این است که خسارت غیر مستقیم خوردگی در برخی موارد به مراتب بیشتر از خسارات مستقیم آن است.
بهعنوان مثال: تعویض پروانه پمپ سانترفیوژ نه تنها هزینه ای برای تعمیر خود قطعه ایجاد میکند، بلکه قطع جریان در فرآیند باز بسته شدن پمپ و هزینه دستمزد را نیز به دنبال دارد. علاوه بر این خسارت هدر رفتن مواد و آلودگی های ناشی از آن باعث مشکلات زیادی در رابطه با ایمنی و محیط زیست میگردد.
* پیشگویی آهنگ خرابی تجهیزات بر اثر خوردگی و تخمین هزینه های آن می تواند تا حدود زیادی از ضررهای وارده جلوگیری کند.
**مدیریت خوردگی به ارائه روش های پیش گیرانه و برداشتن گام های راهبردی در دو حوزه غیر فنی و فنی می پردازد.
مدیریت خوردگی در حوزه های غیر فنی
- افزایش آگاهی از هزینه های هنگفت خوردگی و صرفه جویی در این هزینه ها و بکارگیری صحیح فناوری های موجود و کاهش هزینه ها می گردد. از این رو بسیاری از مشکلات خوردگی در نتیجه فقدان آگاهی از مدیریت خوردگی و عدم مسئولیت پذیری اشخاص در تبادل عملیات بازرسی، تعمیر و نگهداری سیستم مهندسی است.
- تغییر خط مشی ها، آیین نامه ها، استانداردها و شیوه های مدیریتی جهت کاهش هزینه های خوردگی
- اصلاح و آموزش مستمر کارکنان جهت معرفی و بازشناسی کنترل خوردگی
- تغییر و اصلاح کژ اندیشی و باور غلط تسلیح پذیری در مقابل خوردگی و اتخاذ تصمیم های جدید در راستای جلوگیری از این پدیده
مدیریت خوردگی در حوزه های فنی
راهبرد پیشگیرانه در حوزه های فنی از اهمیت بالایی برخوردار است.
- استفاده از روش های طراحی پیشرفته به منظور مدیریت بهتر خوردگی
- ارتقا روش های پیش بینی عمر تجهیزات و ارزیابی عملکرد آنها از طریق آشنایی با فناوری های جدید خوردگی.
مزایای استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع و کارخانجات
به طور خلاصه مزایای استفاده از مدیریت خوردگی در صنایع و کارخانجات صنعتی عبارتند از:
- کاهش هزینه ها
- کاهش آسیب ها و خطرات
- کاهش در توقف های پیش بینی نشده دستگاه ها
- افزایش بهره وری و دسترس پذیری دستگاه ها
نقش فناوری در مدیریت خوردگی :
می توان با استفاده از روش های علمی و دستاوردهای جدید فناوری در مدیریت خوردگی، خوردگی را در بسیاری از صنایع کنترل نمود که این امر مستلزم ایجاد آگاهی و عزم جدی برای پیشگیری و کنترل خوردگی در میان مهندسین و کارشناسان خوردگی است.
اعمال درست و دقیق مدیریت خوردگی و استفاده از فناوری های نو در این حوزه میتواند از بروز سالانه صدها میلیارد تومان خسارت در مراکز صنعتی جلوگیری نماید.
محققان و پژوهشگران مختلف، انواع گوناگونی از خوردگی را به عنوان سازوکارهای مهم تر خوردگی معرفی کردهاند. بنابراین طبقه بندی یکسانی برای انواع خوردگی توسط مؤلفان و پژوهشگران مختلف ارائه نگردیده است.
share :
Submit your opinion
Your email address will not be published.